Przepis na wolno wędzony mostek wołowy

Twój ogień nie zależy tylko od odpowiedniej dawki białka. Uzupełnij niezbędne witaminy  i minerały, które  dadzą Ci prawdziwego,  odżywczego kopa.

dieta, potrawy mięsne Men's Health

Składniki:

  • nasiona kuminu, 1 łyżeczka
  • płatki chili, ½ łyżeczki
  • czarny pieprz,1 łyżeczka
  • koper włoski, 1 łyżeczka
  • suszony tymianek,1 łyżeczka
  • brązowy cukier,2 łyżeczki
  • cukier puder, 2 łyżeczki
  • sól, 1 łyżeczka
  • papryka, 1 łyżeczka
  • cebula w proszku, 1 łyżeczka
  • czosnek w proszku,1 łyżeczka
  • ziarna gorczycy,1 łyżeczka
  • 2 kg mostku wołowego

Sposób

Na suchej patelni upraż kumin, chili, ziarna pieprzu, nasiona kopru włoskiego i tymianek. Zblenduj na gładko z brązowym cukrem, następnie dodaj resztę składników (oprócz mięsa) i ponownie zblenduj. Rozetrzyj miksturę  na całej powierzchni mięsa, zawiń je w folię spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki.

REKLAMA

Wyjmij na godzinę przed rozpoczęciem grillowania, żeby miało temperaturę otoczenia. Rozgrzej grill do temperatury między 95 a 110 ºC. Połóż na węglach drewniane szczapy namoczone wcześniej przez godzinę w wodzie (mięso będzie bardziej aromatyczne, jeśli użyjesz drewna z jabłoni, wiśni lub orzecha – albo wszystkich naraz).

Połóż mięso na ruszcie tłustą stroną do góry. Utrzymuj stałą temperaturę w podanym przedziale i co 40-50 minut polewaj szczapy (kucharze używają do skrapiania mieszanki pół na pół cydru z bulionem wołowym) lub dorzucaj nowe, mokre, jeżeli uznasz, że warto.

Mięso będzie najbardziej delikatne,  gdy osiągnie wewnętrzną temperaturę 74 °C – zajmie to około 6 godzin, więc zabierz się do roboty wcześniej, niż pojawią się pierwsi goście.  Zdejmij mięso z rusztu,  zawiń je w folię aluminiową i odstaw na 30-40 minut, żeby soki zaczęły na nowo krążyć. Teraz można kroić.

Patenty

1. Zrób burgera: podgrzej bułkę, wpakuj do niej kawałki mostka, musztardę, pikle i czerwone chili bez pestek. Dodatek pikli pomoże uzupełnić poziom elektrolitów utraconych podczas treningu.

2. Albo tacos: podzielone na włókna mięso ułóż na podgrzanym placku, dodaj posiekaną czerwoną cebulę, pomidora i kolendrę (ser i śmietana są opcjonalne, ale zalecane). Zwiń.

3. Na parze podgrzej włókna mięsa i dodaj do zupy pho lub ramenu z warzywami i jajkiem, ugotowanym na półtwardo. Ta mieszanka węglowodanów i białka da Ci energię na pół dnia.

4. Resztki mięsa mogą być bazą solidnego śniadania ze smażonymi ziemniakami i jajkiem sadzonym.

5. Na wynos przygotuj beef jerky: odetnij lekko przypalone końcówki mostka, wysmaruj je sosem BBQ i wstaw do piekarnika, aż sos się skarmelizuje. Wystudź  i przełóż do pudełka.

6. Twarde jak podeszwa? Mięso rozdziel na włókna  i gotuj w bulionie, aż zmięknie. Wymieszaj z podsmażoną szalotką, sosem BBQ i natką pietruszki. Przełóż do foremki i schłodź. Potnij na kostki, opanieruj i podsmaż. Podawaj z zieloną sałatą.

Zobacz również:
Fajnie jest móc przenosić duże ciężary. Fajnie jest przenosić ciężary szybko. A połączenie obu tych umiejętności? Bezcenne. Ten plan łączy w sobie ćwiczenia, które pozwolą Ci udźwignąć każdy ciężar, w każdej pozycji, w każdym wieku. Trenuj w systemie AMRAP (tyle rund, ile zdołasz) z timerem ustawionym na 15 minut.
ZOBACZ WIĘCEJ
REKLAMA