[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ

Przepis na tuńczyka w sosie Mornay

Najazd niespodziewanych, głodnych gości? Tym daniem zaskoczysz ich w 20 minut. Jeśli sam chcesz posmakować nieco kuchni francuskiej - pokaż klasę. Od tego przepisu do tytułu chefa już całkiem niedaleka droga. Tuńczyk, czyli zdrowo i światowo. Voila.

tuńczyk w sosie Mornay fot. Sean Calitz
Składniki:

  • 600 g kawałków tuńczyka w sosie własnym z puszki
  • 60 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 100 g startego sera cheddar lub ementaler
  • 500 ml mleka 0,5%
  • 2 jajka na twardo
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki gorczycy w pudrze
  • 1 sałata lodowa, 2 pomidory sól, czarny pieprz, sok z cytryny 

Minuty 0-5: zrób sos Mornay

Roztop masło w garnku. Wsyp mąkę i mieszaj na małym ogniu przez minutę. Zdejmij z ognia i bardzo powoli wlewaj mleko, stale mieszając. Postaw z powrotem na ogniu i mieszaj, aż zgęstnieje (ok. 2 min). Odstaw, wsyp gorczycę i 2/3 sera. Mieszaj do gładkości. 

Minuty 6-16: zapiekaj

Wrzuć kawałki tuńczyka do sosu Mornay i przesyp do żaroodpornego naczynia. Dodaj posiekane jajka i natkę, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Posyp bułką tartą i resztą sera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. 

Minuty 17-20: przygotuj sałatę

Opłucz i dobrze wysusz sałatę. Poszarp ją na większe kawałki. Pomidory pokrój w plasterki. Dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. 4 porcje. 

Departament Smaku MH sugeruje: lampka schłodzonego różowego lub białego wina będzie OK. 

Bonus: 4 zasady sosów beszamelowych na bazie masła, mąki i mleka

1. Ogień pod garnkiem musi być bardzo mały.

2. Sos podczas gotowania trzeba stale mieszać.

3. Do gorącej zasmażki wlewamy zimne mleko, do zimnej – gorące.

4. Ewentualne mączne grudki przecieramy przez sitko.

Kalkulator porcji

  • 470 kcal
  • 55 g białko
  • 23 g węglowodany
  • 1,4 g błonnik
  • 16,8 g tłuszcze

Tuńczyk to samo zdrowie, ale francuską specjalność z mleka, masła, sera i mąki trzeba gdzieś spalić.

Rower: Powinieneś 50 minut popedałować.
Bieganie: Wybiegasz nadwyżkę w 53 minuty.
Pływanie: 40 minut w basenie i z bańki.
Skakanka: Wystarczy pół godziny. 

MH 05/2014 

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij