Składniki:
- 600 g kawałków tuńczyka w sosie własnym z puszki
- 60 g masła
- 2 łyżki mąki
- 100 g startego sera cheddar lub ementaler
- 500 ml mleka 0,5%
- 2 jajka na twardo
- 2 łyżki natki pietruszki
- 4 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki gorczycy w pudrze
- 1 sałata lodowa, 2 pomidory sól, czarny pieprz, sok z cytryny
Minuty 0-5: zrób sos Mornay
Roztop masło w garnku. Wsyp mąkę i mieszaj na małym ogniu przez minutę. Zdejmij z ognia i bardzo powoli wlewaj mleko, stale mieszając. Postaw z powrotem na ogniu i mieszaj, aż zgęstnieje (ok. 2 min). Odstaw, wsyp gorczycę i 2/3 sera. Mieszaj do gładkości.
Minuty 6-16: zapiekaj
Wrzuć kawałki tuńczyka do sosu Mornay i przesyp do żaroodpornego naczynia. Dodaj posiekane jajka i natkę, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Posyp bułką tartą i resztą sera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut.
Minuty 17-20: przygotuj sałatę
Opłucz i dobrze wysusz sałatę. Poszarp ją na większe kawałki. Pomidory pokrój w plasterki. Dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. 4 porcje.
Departament Smaku MH sugeruje: lampka schłodzonego różowego lub białego wina będzie OK.
Bonus: 4 zasady sosów beszamelowych na bazie masła, mąki i mleka
1. Ogień pod garnkiem musi być bardzo mały.
2. Sos podczas gotowania trzeba stale mieszać.
3. Do gorącej zasmażki wlewamy zimne mleko, do zimnej – gorące.
4. Ewentualne mączne grudki przecieramy przez sitko.
Kalkulator porcji
- 470 kcal
- 55 g białko
- 23 g węglowodany
- 1,4 g błonnik
- 16,8 g tłuszcze
Tuńczyk to samo zdrowie, ale francuską specjalność z mleka, masła, sera i mąki trzeba gdzieś spalić.
Rower: Powinieneś 50 minut popedałować.
Bieganie: Wybiegasz nadwyżkę w 53 minuty.
Pływanie: 40 minut w basenie i z bańki.
Skakanka: Wystarczy pół godziny.
MH 05/2014