1 limonka
2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
1 łyżka oleju
4 filety z tilapii lub suma
1 łyżka przyprawy cajun
Minuty 0-5
Zrób smakowe masło Zetrzyj na tarce 1 łyżeczkę skórki z limonki i przesyp do małej miski. Przekrój limonkę na pół i wyciśnij do miski sok z obu połówek. Dodaj drobno posiekane kolendrę i czosnek. Wrzuć masło i wymieszaj lub zmiksuj.
Odstaw. 1 limonka 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) 1 łyżka oleju 4 filety z tilapii lub suma 1 łyżka przyprawy cajun
Minuty 5-13
Usmaż rybę Rozgrzej olej na dużej, żeliwnej patelni. Filety wysmaruj hojnie z obu stron przygotowaną mieszanką przypraw. Wrzuć je na patelnię, gdy olej zacznie lekko dymić, i smaż, aż przyprawy zaczną lekko czernieć (3-4 minuty). Obróć i smaż jeszcze 1-2 minuty.
Minuty 13-15
Dopraw na talerzu. Przełóż ryby na talerze i szybko połóż na filetach kawałki, przygotowanego wcześniej, masła smakowego. Podawaj z bagietką. 4 porcje.
Przyprawa:
Sam zrobisz przyprawę cajun w domu. Wymieszaj: 1½ łyżki papryki, 1 łyżkę czosnku i cebuli w proszku, 1 łyżkę tymianku, 1 łyżeczkę pieprzu cayenne i 1 łyżeczkę czarnego pieprzu.
Kalkulator porcji:
323 kcal
45 g białka
4 g węglowodanów
2 g błonnika
15 g tłuszczy
Kalorii nie ma tu zbyt wiele do spalenia, ale za to ćwiczenia pomogą Ci zamienić 45 g białka na czyste mięśnie.
Rower: Powinieneś 34 minuty pojeździć.
Bieganie: Wybiegasz nadwyżkę w 37 minut.
Pływanie: 26 minut w basenie i z głowy.
Skakanka: Poskacz przez 21 minut.
Departament Smaku MH Sugeruje:
Danie jest pikantne, więc zrezygnuj z wina na rzecz szklanki piwa. Żeby trzymać klimat, postaw na Coronę.
Masło smakowe jest najszybszą do przygotowania przyprawą, która nadaje charakter całemu daniu. Doskonale łączy się ze zmiażdżonym czosnkiem, szalotką, natką pietruszki i innymi ziołami. Masło musi mieć temperaturę pokojową – zbyt twarde nie wchłonie aromatów.
MH 03/2014
Komentarze