[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
2.0

Przepis na tilapię prosto z Luizjany

Z dietą jest jak z każdą dziedziną życia, czasami wymaga szczypty urozmaicenia i nuty egzotyki. Dzięki MH, w 15 minut znajdziesz się nad Zatoką Meksykańską. Zdrowo i szybko. Sprawdź, jak w oparciu o domową mieszankę ostrych przypraw, przyrządzić przepyszną tilapię.

Tilapia fot. Charles Masters
Skład:

1 limonka

2 łyżki masła w temperaturze pokojowej

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

2 ząbki czosnku (drobno posiekane)

1 łyżka oleju

4 filety z tilapii lub suma

1 łyżka przyprawy cajun

 

Minuty 0-5

Zrób smakowe masło Zetrzyj na tarce 1 łyżeczkę skórki z limonki i przesyp do małej miski. Przekrój limonkę na pół i wyciśnij do miski sok z obu połówek. Dodaj drobno posiekane kolendrę i czosnek. Wrzuć masło i wymieszaj lub zmiksuj.

Odstaw. 1 limonka 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) 1 łyżka oleju 4 filety z tilapii lub suma 1 łyżka przyprawy cajun

Minuty 5-13

Usmaż rybę Rozgrzej olej na dużej, żeliwnej patelni. Filety wysmaruj hojnie z obu stron przygotowaną mieszanką przypraw. Wrzuć je na patelnię, gdy olej zacznie lekko dymić, i smaż, aż przyprawy zaczną lekko czernieć (3-4 minuty). Obróć i smaż jeszcze 1-2 minuty.

Minuty 13-15

Dopraw na talerzu. Przełóż ryby na talerze i szybko połóż na filetach kawałki, przygotowanego wcześniej, masła smakowego. Podawaj z bagietką. 4 porcje.

Przyprawa:

Sam zrobisz przyprawę cajun w domu. Wymieszaj: 1½ łyżki papryki, 1 łyżkę czosnku i cebuli w proszku, 1 łyżkę tymianku, 1 łyżeczkę pieprzu cayenne i 1 łyżeczkę czarnego pieprzu.

Kalkulator porcji:

323 kcal

45 g białka

4 g węglowodanów

2 g błonnika

15 g tłuszczy

Kalorii nie ma tu zbyt wiele do spalenia, ale za to ćwiczenia pomogą Ci zamienić 45 g białka na czyste mięśnie.

Rower: Powinieneś 34 minuty pojeździć.

Bieganie: Wybiegasz nadwyżkę w 37 minut.

Pływanie: 26 minut w basenie i z głowy.

Skakanka: Poskacz przez 21 minut. 

Departament Smaku MH Sugeruje:

Danie jest pikantne, więc zrezygnuj z wina na rzecz szklanki piwa. Żeby trzymać klimat, postaw na Coronę.

Masło smakowe jest najszybszą do przygotowania przyprawą, która nadaje charakter całemu daniu. Doskonale łączy się ze zmiażdżonym czosnkiem, szalotką, natką pietruszki i innymi ziołami. Masło musi mieć temperaturę pokojową – zbyt twarde nie wchłonie aromatów.

MH 03/2014

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij