Przepis na szaszłyki wołowe z grilla z ziemniakami

Nowa interpretacja mięcha z ziemniakami, które w klasycznej wersji – wielki kawał kotleta plus pieczone ziemniaki polane śmietaną – może mieć nawet 1200 kcal. Nasza wersja dzięki grillowaniu zachowuje wszystkie najlepsze elementy tego posiłku, obcinając kalorie o 750 kcal.

szaszłyki z grila HLPhoto, shutterstock.com
fot. HLPhoto, 2015, shutterstock.com

Składniki na 4 porcje:

16 ziemniaków wielkości piłki golfowej (jeśli nie możesz znaleźć takich małych, kup większe i pokrój na kawałki)

sól i pieprz do smaku

½ kg polędwicy wołowej, pokrojonej w 2-centymetrowe kostki

metalowe szpikulce albo drewniane patyczki do szaszłyków, namoczone w wodzie na 30 minut przed użyciem

Sos do steków:

2 łyżki ketchupu

2 łyżki musztardy Dijon

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżka miodu

2 łyżki chrzanu

2 łyżki sosu Worcestershire

Sposób przygotowania:

1. Umieść ziemniaki w garnku, zalej wodą, posól i postaw na dużym ogniu. Gotuj, aż staną się lekko miękkie. Odcedź.

2. Rozgrzej mocno grill. Przypraw polędwicę solą i mnóstwem pieprzu. Nadziej na patyczki kawałki mięsa i ziemniaki.

3. Zrób sos do steków: wymieszaj ketchup, musztardę, brązowy cukier, miód, chrzan i sos Worcestershire. Odstaw.

4. Grilluj szaszłyki przez 5 minut, polej sosem i obróć na drugą stronę. Gdy mięso zbrązowieje i stanie się twardawe w dotyku (po około 5 minutach), to znaczy, że jest gotowe. Szaszłyki serwuj z pozostałym sosem.

MH 07/14

REKLAMA