Składniki na 4 porcje:
• 16 ziemniaków wielkości piłki golfowej (jeśli nie możesz znaleźć takich małych, kup większe i pokrój na kawałki)
• sól i pieprz do smaku
• ½ kg polędwicy wołowej, pokrojonej w 2-centymetrowe kostki
• metalowe szpikulce albo drewniane patyczki do szaszłyków, namoczone w wodzie na 30 minut przed użyciem
Sos do steków:
• 2 łyżki ketchupu
• 2 łyżki musztardy Dijon
• 2 łyżki brązowego cukru
• 1 łyżka miodu
• 2 łyżki chrzanu
• 2 łyżki sosu Worcestershire
Sposób przygotowania:
1. Umieść ziemniaki w garnku, zalej wodą, posól i postaw na dużym ogniu. Gotuj, aż staną się lekko miękkie. Odcedź.
2. Rozgrzej mocno grill. Przypraw polędwicę solą i mnóstwem pieprzu. Nadziej na patyczki kawałki mięsa i ziemniaki.
3. Zrób sos do steków: wymieszaj ketchup, musztardę, brązowy cukier, miód, chrzan i sos Worcestershire. Odstaw.
4. Grilluj szaszłyki przez 5 minut, polej sosem i obróć na drugą stronę. Gdy mięso zbrązowieje i stanie się twardawe w dotyku (po około 5 minutach), to znaczy, że jest gotowe. Szaszłyki serwuj z pozostałym sosem.
MH 07/14