Na dwie porcje: 2 x 150 g steku, 300 g ziemniaków, 16 łyżek oliwy, pietruszkę, 2 ząbków posiekanego czosnku, 8 gałązek tymianku, pół czerwonej, posiekanej cebuli, 60 g masła, 300 ml czerwonego wina, jednej drobno posiekanej papryczki chili, łyżki startej, ciepłej czekolady, 2 garści fasolki szparagowej, świeżo zmielonego pieprzu.
Jak to zrobić:
Kilka godzin przed kolacją połóż steki w szklanym naczyniu, zalej oliwą, dodaj czosnku, tymianku i pieprzu, wstaw do lodówki. Na patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę, a następnie wlej wino i dodaj chili. Duś na małym ogniu, dopóki połowa płynu nie odparuje. Ugotuj ziemniaki i fasolkę. Gdy będą dochodziły, rozpuść w rondelku czekoladę, dodaj odrobinę wody i wlej do cebuli z winem. Steki grilluj po 3-4 minuty z każdej strony. Możesz je pokroić na plastry lub podać w całości, obsypane cebulowo-czekoladowo-winną zasmażką.
Do picia:
Czerwone wino Shiraz Deakin Esteta. Klasyczne, ciepłe, z charakterystyczną nutą pieprzu Syrah w wydaniu australijskim. Smakuje jak przyprawione ciasto owocowe z rodzynkami, śliwki z cynamonem i czekoladą. Cena 34 zł (www.wina.pl).
Departament Kuchni MH radzi:
Wołowina to bardzo szlachetne mięso – obdarza odpowiednim smakiem i aromatem jedynie tych, którzy potrafią się z nią odpowiednio obchodzić. Zapoznaj się z naszym kompendium wiedzy o mięsie wołowym i dołącz do tego elitarnego grona.
Komentarze