[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ

Przepis na stek z sosem czekoladowym

Spokojnie, to nie kulinarne barbarzyństwo. Eksperyment śmiały, ale dodatek czekolady otwiera nowe obszary smakowe. 

Stek z sosem czekoladowym Stek i czekolada? Jak najbardziej!
Czego potrzebujesz:

Na dwie porcje: 2 x 150 g steku, 300 g ziemniaków, 16 łyżek oliwy, pietruszkę, 2 ząbków posiekanego czosnku, 8 gałązek tymianku, pół czerwonej, posiekanej cebuli, 60 g masła, 300 ml czerwonego wina, jednej drobno posiekanej papryczki chili, łyżki startej, ciepłej czekolady, 2 garści fasolki szparagowej, świeżo zmielonego pieprzu.

Jak to zrobić:

Kilka godzin przed kolacją połóż steki w szklanym naczyniu, zalej oliwą, dodaj czosnku, tymianku i pieprzu, wstaw do lodówki. Na patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę, a następnie wlej wino i dodaj chili. Duś na małym ogniu, dopóki połowa płynu nie odparuje. Ugotuj ziemniaki i fasolkę. Gdy będą dochodziły, rozpuść w rondelku czekoladę, dodaj odrobinę wody i wlej do cebuli z winem. Steki grilluj po 3-4 minuty z każdej strony. Możesz je pokroić na plastry lub podać w całości, obsypane cebulowo-czekoladowo-winną zasmażką.

Do picia:

Czerwone wino Shiraz Deakin Esteta. Klasyczne, ciepłe, z charakterystyczną nutą pieprzu Syrah w wydaniu australijskim. Smakuje jak przyprawione ciasto owocowe z rodzynkami, śliwki z cynamonem i czekoladą. Cena 34 zł (www.wina.pl).

Departament Kuchni MH radzi:

Wołowina to bardzo szlachetne mięso – obdarza odpowiednim smakiem i aromatem jedynie tych, którzy potrafią się z nią odpowiednio obchodzić. Zapoznaj się z naszym kompendium wiedzy o mięsie wołowym i dołącz do tego elitarnego grona. 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij