Składniki na 4 porcje:
• 2 steki z łaty wołowej (po 0,4 kg)
• garść natki pietruszki
• garść oregano
• szczypta chili
• 5 ząbków czosnku
• sok z 1 cytryny
• oliwa
• 6 pomidorków koktajlowych
• garść rukoli
• płatki parmezanu
Żaden szanujący się mięsożerca nie wyobraża sobie lepszego posiłku niż soczysty stek. Po ciężkim dniu facet zasługuje w końcu na rozpływający się w ustach kawał protein. Ale po kolei, najpierw wymieszaj składniki marynaty: zioła, chili, połowę przeciśniętego czosnku i sok z cytryny z odrobiną oliwy.
Badania naukowców z University of Illinois pokazują, że pietruszka ma o wiele więcej zalet niż ładny wygląd na sałatce. Zawiera luteolinę – antyoksydant zapobiegający stanom zapalnym. Napakowaną przeciwutleniaczami marynatę zostaw w lodówce na noc. Pomidory przekrój na pół i wymieszaj w misce z solą, pieprzem, resztą czosnku i oliwą. Odstaw.
Teraz wrzuć steki na mocno rozgrzaną patelnię i zostaw, aż lekko się zgrillują. Odstaw gorące mięso na 5 minut. Nie ma sensu podnosić sobie ciśnienia strachem przed nasyconymi tłuszczami; rozsądne ilości czerwonego mięsa mają nawet działanie sprzyjające sercu – twierdzi "American Journal of Clinical Nutrition". Pokrój steki w cieńsze plastry i serwuj z pomidorkami, rukolą i płatkami parmezanu polanymi marynatą.
Ten stek:
• rozkręca metabolizm
• oczyszcza wątrobę
• podnosi libido
• napędza wzrost mięśni
• smakuje gościom
• zwiększa siłę
• regeneruje po siłowni
• chroni Twoje serce
• pomaga się nie upić
• wzmacnia odporność
• zapewnia energię 24/7 ogranicza tłuszcz
• imponuje kobietom
• zwalcza stres
• dodaje sił w dniu meczu
MH 05/14