Tajna broń: patelnia grillowa
Steki najlepiej przyrządzać na specjalnych grillowych patelniach. Smażenie na tłuszczu i zwykłej patelni to niemal profanacja. Nowoczesne patelnie do grilla są przystosowane także do gotowania na popularnych w Polsce płytach indukcyjnych. Koszt takiej patelni to od 100 do 200 zł.
Składniki na 1 porcje:
• 1 porcja wołowego steku
• sól i pieprz do smaku
• 2 łyżeczki miodu
• 1 łyżka pikantnego sosu chili
• ½ łyżki sody i sosu sojowego
• sok z 1 limonki
• ¼ szklanki oleju rzepakowego
• 1 paczka rzeżuchy lub sałaty
• 4 pomidorki cherry
• 1 mała, czerwona cebula pokrojona w plasterki
• 1 awokado pokrojone w kostkę
• ½ zielonego ogórka pokrojonego w cienkie plasterki
• garść świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
Minuty 0-11. Usmaż stek. Przygotuj patelnię grillową. Jeśli masz żeliwną, jest OK. Rozgrzej ją do średniej temperatury i podsmażaj stek z każdej strony około 3-4 minut. Wcześniej dopraw mięso solą i pieprzem (wedle uznania). Pamiętaj jednak, że wschodnia kuchnia jest dość pikantna. Stek pokrój cienko w poprzek włókien.
Minuty 12-15. Przygotuj dressing. W czasie gdy mięso stygnie, Ty przygotuj sos. Połącz miód, ostry sos chili, sos sojowy i sok z limonki z odrobiną pieprzu. Wszystko mieszaj w misce, powoli dolewając olej.
Minuty 16-19. Ułóż sałatę. W dużej misce wymieszaj stek z porwanymi liśćmi sałaty. Dodaj pomidorki koktajlowe, posiekaną kolendrę i dressing.
Wartości odżywcze: energia 462 kcal, białko 34 g, tłuszcze 30 g, węglowodany 15 g (5 g błonnik)
MH 01/13