Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Przepis na stek wołowy w stylu azjatyckim

Ten stek, z dodatkiem palącego sosu chili, świeżego awokado i słodkiego miodu smakuje jak kulinarny Mount Everest. Gwarantujemy, że gdy raz zaczniesz wspinaczkę, nie będziesz chciał jej skończyć. Sprawdź kuchnię azjatycką, jakiej do tej pory nie znałeś!

stek po azjatycku fot. Charles Masters
Tajna broń: patelnia grillowa

Steki najlepiej przyrządzać na specjalnych grillowych patelniach. Smażenie na tłuszczu i zwykłej patelni to niemal profanacja. Nowoczesne patelnie do grilla są przystosowane także do gotowania na popularnych w Polsce płytach indukcyjnych. Koszt takiej patelni to od 100 do 200 zł.

Składniki na 1 porcje:

• 1 porcja wołowego steku

• sól i pieprz do smaku

• 2 łyżeczki miodu

• 1 łyżka pikantnego sosu chili

• ½ łyżki sody i sosu sojowego

• sok z 1 limonki

• ¼ szklanki oleju rzepakowego

• 1 paczka rzeżuchy lub sałaty

• 4 pomidorki cherry

• 1 mała, czerwona cebula pokrojona w plasterki

• 1 awokado pokrojone w kostkę

• ½ zielonego ogórka pokrojonego w cienkie plasterki

• garść świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

Minuty 0-11. Usmaż stek. Przygotuj patelnię grillową. Jeśli masz żeliwną, jest OK. Rozgrzej ją do średniej temperatury i podsmażaj stek z każdej strony około 3-4 minut. Wcześniej dopraw mięso solą i pieprzem (wedle uznania). Pamiętaj jednak, że wschodnia kuchnia jest dość pikantna. Stek pokrój cienko w poprzek włókien.

Minuty 12-15. Przygotuj dressing. W czasie gdy mięso stygnie, Ty przygotuj sos. Połącz miód, ostry sos chili, sos sojowy i sok z limonki z odrobiną pieprzu. Wszystko mieszaj w misce, powoli dolewając olej.

Minuty 16-19. Ułóż sałatę. W dużej misce wymieszaj stek z porwanymi liśćmi sałaty. Dodaj pomidorki koktajlowe, posiekaną kolendrę i dressing.

Wartości odżywcze: energia 462 kcal, białko 34 g, tłuszcze 30 g, węglowodany 15 g (5 g błonnik)

MH 01/13

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij