Przepis na stek w kremie balsamico

10 minut i gotowe – stek wołowy z koktajlowymi pomidorami i balsamicznym winegretem to jedna z najszybszych potraw świata. A dzięki zawartej w wołowinie kreatynie - jedna z najlepszych dla Twoich mięśni. Sprawdź nasz przepis na stek idealny!

stek z pomidorkami carpe89, shutterstock.com
fot. carpe89, 2015, shutterstock.com

Składniki na 2 porcje:

300 g antrykotu wołowego

2 łyżki oliwy z oliwek

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

2 ząbki czosnku

15 pomidorków koktajlowych

2 łyżki kremu balsamicznego

8 gałązek rukoli

Każda sałata musi być świeża. Kupując, zwracaj uwagę, czy listki są jędrne i mają żywy, zielony kolor. Przechowuj ją na dole lodówki zawiniętą w wilgotny papier lub szmatkę. Tu zamiast rukoli możesz użyć roszponki.

Jak zrobić:

1. Rozgrzej oliwę na teflonowej lub grillowej patelni na średnim ogniu. Gdy już będzie gorąca, posyp mięso solą i pieprzem i delikatnie połóż na patelni.

Smaż 3-4 minuty z każdej strony (nie nakłuwaj, przewracając), aż się skarmelizuje i zrobi sprężyste przy dotknięciu. Zdejmij stek, zawiń w folię aluminiową i odstaw na bok.

2. Zmniejsz ogień i wrzuć na patelnię pomidorki (różnokolorowe będą lepiej wyglądać) i ząbki czosnku. Smaż 1-2 minuty, aż czosnek zbrązowieje. Dodaj krem balsamiczny i gotuj jeszcze 2 minuty. Posól i dopraw pieprzem.

3. Pokrój stek w poprzek włókien na cienkie plastry. Rozłóż liście rukoli na talerzach, wyłóż na nie plastry mięsa, dodaj pomidorki i polej sosem z patelni.

Wartości odżywcze dla 1 porcji: energia 460 kcal, białko 47 g, tłuszcze 24 g, węglowodany 11 g, błonnik 2 g

MH 09/10

Zobacz również:
REKLAMA