Kapusta
To surówka banalnie prosta w przygotowaniu, niskokaloryczna i bogata w wit. C, która wzmacnia układ odpornościowy, oraz wit. B12 – która poprawia nastrój i rozjaśnia umysł. Jak sugerują najnowsze badania, kiszona kapusta może wspomagać organizm w walce z nowotworami. Nie dodawaj do niej marchewki, bo wypłukuje z kapusty wit. C.
Panierka
OK, mąka i bułka tarta dużo ze zdrową dietą wspólnego nie mają, ale nie zapominaj o tym, że w panierce jest też jajko – bogate źródło niezbędnych człowiekowi aminokwasów, minerałów oraz witamin. I wbrew pozorom, jajko wcale nie jest cholesterolową bombą. Wręcz przeciwnie, zawiera lecytynę, która rozpuszcza tłuszcze i zmniejsza ich cząsteczki w krwiobiegu, a jednocześnie obniża poziom cholesterolu we krwi.
Mięso
Cenimy wołowinę za to, że ma dużo kreatyny, i mięso drobiowe – za niską zawartość tłuszczu, ale szacunek należy się również wieprzowinie. Dlaczego? „Świnia to zwierzę bardzo bliskie genetycznie człowiekowi, dlatego białko z mięsa wieprzowego jest bardzo dobrze przyswajane przez ludzki organizm”– wyjaśnia dr Tadeusz Stefaniak z wrocławskiej AWF. A ponieważ w 100g schabu jest aż 21g czystego białka, kotlet schabowy jest świetnym źródłem paliwa dla Twoich mięśni.
Koperek
Świeży, drobno posiekany jest nie tylko aromatycznym dodatkiem do ziemniaków, szczególnie młodych, ale ma też sporo dietetycznych atutów. Jest zasobny w wit. C, B1, B2 i PP oraz flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki. Jedzenie koperku przeciwdziała kolce, ułatwia trawienie i neutralizuje nieprzyjemny zapach z ust.
Ziemniaki
Ziemniaczane bulwy w rozsądnych ilościach nie tuczą, są lekkostrawne i dostarczą Ci energii w postaci łatwo przyswajalnych węglowodanów. Kartofle są też bogate w wit. Coraz błonnik, który reguluje pracę jelit. Naukowcy z brytyjskiego Instytutu Badań Żywności w Norwich ustalili ponadto, że ziemniaki zawierają kukoaminy –substancje, które obniżają ciśnienie krwi. Najlepiej gotować je w mundurkach lub na parze, by nie straciły swoich cennych wartości odżywczych.