Składniki na 6 porcji:
• 1 kg schabu bez kości
• 3 ząbki czosnku
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 2 puszki białej fasoli
• 2 łyżki świeżego rozmarynu
• 1 łyżka ziaren kopru włoskiego
• sok z jednej cytryny
• starta skórka z pomarańczy
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. W niedużej misce wymieszaj ze sobą zmiażdżone ząbki czosnku, ziarna kopru włoskiego, startą skórkę pomarańczową i rozmaryn.
Dodaj oliwę i mieszaj do chwili uzyskania pasty. Zamiast kopru włoskiego możesz użyć kminku. Upraż go jednak wcześniej na rozgrzanej patelni, by był bardziej aromatyczny.
2. Umyj i osusz mięso. Natrzyj je solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wysmaruj je z każdej strony przygotowaną pastą (najlepiej będzie smakować, jeżeli zrobisz to wcześniej i włożysz zamarynowane mięso do lodówki na 4 godziny).
Brytfannę z mięsem wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Jeżeli masz termometr do mięs, wyjmij je, gdy pokaże 70 stopni C.
3. Odsącz fasolę i podgrzej ją w małym garnku z sokiem z cytryny, rozmarynem, solą i pieprzem. Pokrój pieczeń w plastry i podawaj razem z fasolą.
Sos powstały przy pieczeniu wykorzystaj do polania mięsa i fasoli. Na samym talerzu możesz jeszcze użyć świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
• Energia 362 kcal
• Białko 47 g
• Tłuszcze 9 g
• Węglowodany 22 g
• Błonnik 6 g
MH 02/2011