Przepis na schab pieczony z białą fasolą

Danie inspirowane stylem włoskiej porchetty – tak samo dobre, z wyraźnym smakiem i aromatem. I tak samo dobrze smakuje na ciepło i na zimno. A fasola to dodatkowa porcja białka, dzięki której Twoim mięśniom nie zabraknie aminokwasów potrzebnych do ich wzrostu.

schab z fasolą Charles Masters
fot. Charles Masters

Składniki na 6 porcji:

• 1 kg schabu bez kości

• 3 ząbki czosnku

• sól, świeżo zmielony czarny pieprz

• 1 łyżka oliwy z oliwek

• 2 puszki białej fasoli

• 2 łyżki świeżego rozmarynu

• 1 łyżka ziaren kopru włoskiego

• sok z jednej cytryny

• starta skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. W niedużej misce wymieszaj ze sobą zmiażdżone ząbki czosnku, ziarna kopru włoskiego, startą skórkę pomarańczową i rozmaryn.

Dodaj oliwę i mieszaj do chwili uzyskania pasty. Zamiast kopru włoskiego możesz użyć kminku. Upraż go jednak wcześniej na rozgrzanej patelni, by był bardziej aromatyczny.

2. Umyj i osusz mięso. Natrzyj je solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wysmaruj je z każdej strony przygotowaną pastą (najlepiej będzie smakować, jeżeli zrobisz to wcześniej i włożysz zamarynowane mięso do lodówki na 4 godziny).

Brytfannę z mięsem wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Jeżeli masz termometr do mięs, wyjmij je, gdy pokaże 70 stopni C.

3. Odsącz fasolę i podgrzej ją w małym garnku z sokiem z cytryny, rozmarynem, solą i pieprzem. Pokrój pieczeń w plastry i podawaj razem z fasolą.

Sos powstały przy pieczeniu wykorzystaj do polania mięsa i fasoli. Na samym talerzu możesz jeszcze użyć świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

• Energia 362 kcal

• Białko 47 g

• Tłuszcze 9 g

• Węglowodany 22 g

• Błonnik 6 g

 MH 02/2011

Zobacz również:
REKLAMA