Przepis na sandacza z trawą cytrynową

Właściwa dla Polski i Europy ryba podana w sosie z azjatycką nutą cytrynowej trawy okazuje się zupełnie innym daniem. Proste fusion z wielkim efektem. Zaskocz znajomych, rozkochaj w sobie kobietę lub, po prostu, zjedz dobrze, szybko i tanio.

sandacz z trawą cytrynową Tomasz Woźny
fot. Tomasz Woźny

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g filetów z sandacza
  • 2 szt. krewetek tygrysich
  • 2 szt. trawy cytrynowej
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 białe cebule średniej wielkości
  • 150 g masła
  • 200 ml białego półwytrawnego wina
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 ćwiartki limonki
sandacz z trawą cytrynową, przygotowanie Mirosław Łuckoś
Mirosław Łuckoś

1. Filety z sandacza umyj pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Krewetki tygrysie obierz z pancerza, od dołu zostawiając widowiskowo nieobraną górę. Rozgrzej na patelni sklarowane masło, wrzuć rybę i krewetki, dopraw solą i pieprzem. Smaż kilka chwil, obracając.

grasica z risotto Mirosław Łuckoś
Mirosław Łuckoś

2. Przesmażoną rybę zwiń w półokrąg, włóż do środka krewetkę i odstaw. Na patelni przesmaż posiekaną cebulę, wlej białe wino i gotuj, aż zmniejszysz objętość o połowę i alkohol wyparuje. Zmiażdż trawę trzonkiem noża i dorzuć na patelnię, wlej śmietanę, zamieszaj, doprowadź do wrzenia i wyłącz gaz.

sandacz z trawą cytrynową, przygotowanie Mirosław Łuckoś
Mirosław Łuckoś

3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza. Przełóż zwinięte porcje ryby z krewetką na blasze i wstaw je na środkowy poziom. Zapiekaj 5-6 minut. W tym czasie zetrzyj na tarce odrobinę skórki z limonki i wsyp wiórki do sosu.

sandacz z trawą cytrynową, przygotowanie Mirosław Łuckoś
Mirosław Łuckoś

4. Sos przetrzyj przez drobne sito i podgrzewaj, dodając kawałki zimnego masła do środka. Mieszaj, aż zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem. Łyżką rozprowadź sos po talerzu i połóż na nim rybę z krewetką. Dodaj obok ćwiartkę limonki do skropienia dania i opcjonalnie koktajlowego pomidorka.

Zrobisz to sam w 25 minut

Cena:

  • 1 porcja w restauracji - 50 zł
  • 1 porcja w domu - 20 zł

MH 02/2014

REKLAMA