[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Przepis na sandacza z trawą cytrynową

Właściwa dla Polski i Europy ryba podana w sosie z azjatycką nutą cytrynowej trawy okazuje się zupełnie innym daniem. Proste fusion z wielkim efektem. Zaskocz znajomych, rozkochaj w sobie kobietę lub, po prostu, zjedz dobrze, szybko i tanio.

sandacz z trawą cytrynową fot. Tomasz Woźny
Składniki na 2 porcje:

  • 400 g filetów z sandacza
  • 2 szt. krewetek tygrysich
  • 2 szt. trawy cytrynowej
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 białe cebule średniej wielkości
  • 150 g masła
  • 200 ml białego półwytrawnego wina
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 ćwiartki limonki

REKLAMA

REKLAMA

sandacz z trawą cytrynową, przygotowanie Mirosław Łuckoś
1. Filety z sandacza umyj pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Krewetki tygrysie obierz z pancerza, od dołu zostawiając widowiskowo nieobraną górę. Rozgrzej na patelni sklarowane masło, wrzuć rybę i krewetki, dopraw solą i pieprzem. Smaż kilka chwil, obracając.

REKLAMA

grasica z risotto Mirosław Łuckoś
2. Przesmażoną rybę zwiń w półokrąg, włóż do środka krewetkę i odstaw. Na patelni przesmaż posiekaną cebulę, wlej białe wino i gotuj, aż zmniejszysz objętość o połowę i alkohol wyparuje. Zmiażdż trawę trzonkiem noża i dorzuć na patelnię, wlej śmietanę, zamieszaj, doprowadź do wrzenia i wyłącz gaz.

REKLAMA

REKLAMA

sandacz z trawą cytrynową, przygotowanie Mirosław Łuckoś
3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza. Przełóż zwinięte porcje ryby z krewetką na blasze i wstaw je na środkowy poziom. Zapiekaj 5-6 minut. W tym czasie zetrzyj na tarce odrobinę skórki z limonki i wsyp wiórki do sosu.

REKLAMA

sandacz z trawą cytrynową, przygotowanie Mirosław Łuckoś
4. Sos przetrzyj przez drobne sito i podgrzewaj, dodając kawałki zimnego masła do środka. Mieszaj, aż zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem. Łyżką rozprowadź sos po talerzu i połóż na nim rybę z krewetką. Dodaj obok ćwiartkę limonki do skropienia dania i opcjonalnie koktajlowego pomidorka.

Zrobisz to sam w 25 minut

Cena:

  • 1 porcja w restauracji - 50 zł
  • 1 porcja w domu - 20 zł

MH 02/2014

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij