- 1 kg zielonego ziarna pszenicy
- cebula
- olej rzepakowy
- 3 ząbki czosnku
- po szczypcie rozmarynu i tymianku
- po 2 łyżki nasion: konopi, gryki, dyni
- 2 łyżki skórki cytrynowej
- 4 jaja w koszulkach
Jak wykonać?
Każdy facet powinien mieć w kuchennym repertuarze imponujące śniadanie. Nasze zawiera zielone ziarna pszenicy – doskonałe źródło witamin E, B oraz składników mineralnych. Badania pokazują, że usprawnia pracę jelit, a dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu nie podnosi poziomu cukru we krwi. Zawiera też cztery razy więcej błonnika niż podobne ziarna.
Namocz je przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij na nim pokrojoną w pióra cebulę. Dodaj czosnek, rozmaryn i tymianek – smaż 2 minuty. Odsącz ziarna pszenicy i wrzuć na patelnię, na której znajduje się reszta składników. Zalej całość zimnym rosołem z kury albo wodą.
Zagotuj, przykryj pokrywką i włóż patelnię na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 150 °C. Wyciągnij i ostudź, następnie dodaj wcześniej uprażone na suchej patelni nasiona, skórkę cytrynową i pietruszkę. Polej całość olejem, jeśli wydaje Ci się za sucha. Serwuj z jajkami w koszulkach (6 g białka na osobę): zawierają cysteinę, która pożegna Twojego kaca szybciej niż sok z kiszonej kapusty.
Co zyskasz:
- oczyszcza wątrobę
- obniża cholesterol
- wyostrza umysł
- walczy z cukrzycą
- chroni Twoje serce
- walczy z rakiem
- obniża ciśnienie
- świetnie odżywia
- ogranicza tłuszcz
- imponuje kobietom
- zwalcza stres
- ma mniej niż 500 kcal
- poprawia trawienie
- zrobisz w 30 minut
- poprawia nastrój
- wykańcza kaca
- jest megaodżywczy
MH 05/2014
Komentarze