Składniki na 10 porcji:
- młode ziemniaki, 2 kg
- lubczyk, mały pęczek
- arkusze wodorostów nori, 8
- ocet jabłkowy, 30 ml
- wasabi, 2 łyżki
- oliwa, 80 ml
- czerwona cebula, 3
- zielony groszek, 500
Przygotowanie:
1. Wyszoruj ziemniaki, większe pokrój i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Posyp lubczykiem. Zwiń krawędzie papieru tak, by zamknąć ziemniaki w środku. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 30 minut.
2. Rozgrzej patelnię i podpiecz na niej nori – ma być chrupiące. Odłóż. Zrób dressing octu, oliwy i działającego antynowotworowo wasabi. Przypraw solą i pieprzem.
3. Wrzuć ziemniaki do dużej miski. Dodaj posiekaną cebulę, groszek oraz dressing. Połam nori na kawałki i rozsyp po wierzchu sałatki. Serwuj na zimno, by zwiększyć ilość chroniącej jelita przed rakiem skrobi opornej zawartej w ziemniakach.
Makroskładniki
- Tłuszcze: 8 g
- Białko: 10 g
- Węgle: 40 g
- Kcal: 270
Komentarze