[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

Przepis na sałatkę Cezar z parmezanem

Standardowa wersja Cezara jest niby zdrowym daniem, którego jednak lepiej nie zamawiać w knajpie. Tym bardziej, że we własnej kuchni masz pewność, że grzanki są zgrillowane, sałata tylko delikatnie oprószona serem, a dressing dodany w rozsądnej ilości.

sałatka cesar fot. Ramon grosso dolarea, 2015, shutterstock.com
Składniki na 4 porcje:

2 serca sałaty rzymskiej, przepołowione wzdłuż łodyg

1 bagietka, pokrojona na 8 kromek

oliwa z oliwek

2 ząbki czosnku, przepołowione

¼ szklanki drobno startego parmezanu

Dressing:

sok z 1 cytryny

2 łyżki octu winnego

1 łyżka majonezu

1 ząbek czosnku, zgnieciony

2 filety anchois, zamoczone w mleku na 10 min (dla złagodzenia smaku)

1 łyżeczka sosu Worcestershire

6-8 porcji świeżo zmielonego pieprzu

½ szklanki oliwy

Sposób przygotowania:

1. Umieść w blenderze wszystkie składniki dressingu, oprócz oliwy. Dopiero podczas blendowania dodawaj powoli oliwę, aż uzyskasz gęsty, kremowy sos.

2. Rozgrzej mocno grill. Polej oliwą przekrojoną stronę sałaty oraz grzanki. Sałatę grilluj płaską stroną do dołu, aż liście zaczną brązowieć i więdnąć – od 3 do 4 minut. W międzyczasie połóż na ruszt grzanki i grilluj po 2 minuty z każdej strony. Dopóki są jeszcze ciepłe, natrzyj je czosnkiem.

3. Rozłóż zgrillowaną sałatę rzymską na 4 talerzach, polej dressingiem i uwieńcz parmezanem oraz grzankami.

MH 07/14  

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij