Przepis na risotto z wołowiną

Nasze risotto dostarczy Ci potężnej amunicji do walki o większą masę i płaski brzuch. W przygotowaniu jest banalnie proste. W smaku? Absolutnie niebanalne. Wołowina dostarczy białka z najwyższej półki, a ryż i reszta składu dorzucą sporo energii do treningu. Smacznego!

przepis na risotto z wołowiną fot. Piotr Gregorczyk
fot. Piotr Gregorczyk

Czas przygotowania: 30 minut

Białko: 31 g

Węgle: 71 g

Kcal: 552

Trudność: łatwe 

Składniki:

mielona wołowina, 500 g

jajko rozbełtane

czosnek, 4 ząbki zmiażdżone

olej kokosowy

czerwona cebula

ryż arborio, 400 g

pomidory w kawałkach, 2 puszki

bulion, 1 l

• rozmaryn, 2 gałązki  

Patent MH na więcej białka: Do gotowego dania dodaj 100 g parmezanu i 150 g greckiego jogurtu. Zawarte w nich wapń i witamina D wzmocnią kości i przyspieszą regenerację mięśni. 

Sposób przygotowania:

1. Nastaw piekarnik na 180°C i zabierz się za mięsne kulki. Zmieszaj mieloną wołowinę z rozbełtanym jajkiem, dodaj czosnek i przyprawy do smaku. Uformuj z nich małe kuleczki i smaż na małej ilości oleju kokosowego, aż zaczną robić się brązowe.

2. Teraz podgrzej na patelni olej. Usmaż na nim cebulę i resztę czosnku, a potem dorzuć ryż i pomidory. Smaż całość przez jakieś 2-3 minuty.

3. Dorzuć rozmaryn, przerzuć do żaroodpornego naczyna i wstaw do piekarnika na mniej więcej kwadrans. Potem przestaw z powrotem na palnik kuchenki, aż ryż będzie miękki. Na koniec wsyp mięsne kulki i wymieszaj. Masz gotową ilość, która powinna wystarczyć na 5 porcji. 

Olej kokosowy zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są bardzo szybko trawione, bardziej jak węglowodany niż tłuszcz. Możesz je kupić również w formie odżywki (olej MCT), ale my wolimy naturalne źródła.

Ryż arborio jest biały i rzadko polecany w dobie produktów pełnoziarnistych, ale po treningu ma zalety. Jego wysoki indeks glikemiczny sprawi, że szybciej odnowią się zapasy glikogenu.

• Z badań University of Maryland Medical Center wynika, że rozmaryn obniża rosnący po treningu poziom kortyzolu – hormonu przyczyniającego się do odkładania na brzuchu tkanki tłuszczowej.

•  Jeśli zbijasz masę, a nie ją budujesz, zamień wołowinę na mielone mięso z indyka – jest mniej kaloryczne.

MH 11/14 

Zobacz również:
REKLAMA