• Czas przygotowania: 30 minut
• Białko: 31 g
• Węgle: 71 g
• Kcal: 552
• Trudność: łatwe
Składniki:
• mielona wołowina, 500 g
• jajko rozbełtane
• czosnek, 4 ząbki zmiażdżone
• olej kokosowy
• czerwona cebula
• ryż arborio, 400 g
• pomidory w kawałkach, 2 puszki
• bulion, 1 l
• rozmaryn, 2 gałązki
Patent MH na więcej białka: Do gotowego dania dodaj 100 g parmezanu i 150 g greckiego jogurtu. Zawarte w nich wapń i witamina D wzmocnią kości i przyspieszą regenerację mięśni.
Sposób przygotowania:
1. Nastaw piekarnik na 180°C i zabierz się za mięsne kulki. Zmieszaj mieloną wołowinę z rozbełtanym jajkiem, dodaj czosnek i przyprawy do smaku. Uformuj z nich małe kuleczki i smaż na małej ilości oleju kokosowego, aż zaczną robić się brązowe.
2. Teraz podgrzej na patelni olej. Usmaż na nim cebulę i resztę czosnku, a potem dorzuć ryż i pomidory. Smaż całość przez jakieś 2-3 minuty.
3. Dorzuć rozmaryn, przerzuć do żaroodpornego naczyna i wstaw do piekarnika na mniej więcej kwadrans. Potem przestaw z powrotem na palnik kuchenki, aż ryż będzie miękki. Na koniec wsyp mięsne kulki i wymieszaj. Masz gotową ilość, która powinna wystarczyć na 5 porcji.
• Olej kokosowy zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są bardzo szybko trawione, bardziej jak węglowodany niż tłuszcz. Możesz je kupić również w formie odżywki (olej MCT), ale my wolimy naturalne źródła.
• Ryż arborio jest biały i rzadko polecany w dobie produktów pełnoziarnistych, ale po treningu ma zalety. Jego wysoki indeks glikemiczny sprawi, że szybciej odnowią się zapasy glikogenu.
• Z badań University of Maryland Medical Center wynika, że rozmaryn obniża rosnący po treningu poziom kortyzolu – hormonu przyczyniającego się do odkładania na brzuchu tkanki tłuszczowej.
• Jeśli zbijasz masę, a nie ją budujesz, zamień wołowinę na mielone mięso z indyka – jest mniej kaloryczne.
MH 11/14