Postaw na ryż arborio albo carnaroli – gatunki dostępne w polskich sklepach – z których świetnie wychodzi risotto. Zaspokoją one 43% Twojego dziennego zapotrzebowania na żelazo. Ich ziarna zawierają duże dawki skrobi amylopektynowej, która zapewni daniu kremową konsystencję, bez potrzeby dodawania tłustej śmietany.
ZOBACZ TEŻ: Przepisy na kurczaka - białko dla budujących mięśnie
Bulion z warzyw
Może Twoja babcia uznałaby to za profanację, ale zastąp bulion drobiowy jarzynowym, a zmniejszysz ilość kalorii o 27 i pozbędziesz się 3 g tłuszczu. Jeżeli dodatkowo zamienisz roztopione masło oliwą z oliwek, porcji ubędzie kolejnych 14 g tłuszczów nasyconych.
Skórka cytryny
Cytryna utrzymuje wątrobę w dobrej kondycji, dzięki czemu łatwiej oczyszczasz ciało z toksyn. Zdrowa wątroba jest podstawą sprawnej regulacji poziomu cukrów i tłuszczu w Twoim ciele.
Szparagi
Zamieniając ociekający tłuszczem bekon na zielone szparagi, zaoszczędzisz 101 kalorii i 10 g tłuszczu, a dodatkowo zapewnisz sobie 25% dziennej dawki kwasu foliowego, 80% dziennej dawki witaminy C i wspomożesz pracę wątroby.
Tego potrzebujesz (4 porcje):
- 850 ml bulionu jarzynowego
- 200 g szparagów
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 łodyga selera
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżki soli/
- 200 g ryżu do risotto
- 250 ml wytrawnego białego wina
- 50 g parmezanu/
- ½ łyżki skórki z cytryny
- 2 łyżki posiekanej mięty
- garnek
- metalowe sitko
- patelnia z grubym dnem i przykrywką
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: Jak usmażyć stek wołowy? Podstawy
Komentarze
danrok, 2017-01-16 13:08:45
~milka, 2016-12-05 11:21:34
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?