[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.4

Przepis na polędwiczki wieprzowe z kaszą gryczaną

Prostota składników i łatwość wykonania łączą się w tym daniu z zaskakującą mieszaniną smaków i aromatów. O walorach odżywczych, które stanowią źródło łatwo przyswajalnego białka i węglowodany złożone już nie wspominając. Prawdziwy kuchenny szlagier!

gryczane polędwiczki Jacek Heliasz, Restauracja Dinette Sky Tower Wrocław
Gotuj z mistrzem

Paweł Bieganowski to pasjonat i samouk, wielbiciel lekkiej, niebanalnej kuchni. Swoje powołanie odkrył, gdy przypadkiem trafił do pracy w restauracji Alberta Roux w Amsterdamie i został tam parę lat. Po powrocie do Polski pracował jako zastępca szefa kuchni w restauracji Mosaiq, skąd odszedł, decydując się współtworzyć wrocławską markę Dinette.

Ile to kosztuje?    

  • 1 porcja w restauracji: 43 zł    
  • 1 porcja w domu: 17 zł    

Czas przygotowania: 25 min

Składniki na 2 porcje:

REKLAMA
  • 300-400 g polędwiczki wieprzowej
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 upieczone buraki
  • 1 świeża brzoskwinia (ew. gruszka)
  • kilka listków bazylii

Marynata:

  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra vergine  

Dressing:

  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 100 ml oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

1. Polędwiczkę pokrój pod kątem na medaliony o grubości około 1,5 cm, a następnie natrzyj z obu stron marynatą z tymianku, czosnku i oliwy; odstaw do lodówki. Buraki wstaw do rozgrzanego piekarnika (220 stopni) i upiecz. Kaszę ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odsącz.

2. Przygotuj dressing do salsy z buraków i brzoskwini: miód połącz z octem balsamicznym i – powoli mieszając rózgą – dodawaj olej, aż uzyskasz konsystencję gęstego dressingu. Buraki i brzoskwinię obierz ze skórki, pokrój w średniej grubości kostkę i połącz z dressingiem.

3. Ugotowaną wcześniej kaszę przełóż do rondelka, a następnie dodaj musztardę i śmietanę. Uważając, żeby nie przypalić kaszy od spodu, delikatnie mieszaj, aż kasza się zagrzeje. W tym samym czasie lekko posól medaliony i smaż na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju około 1-2 minut z każdej strony.

4. Na talerz wyłóż kaszę gryczaną, następnie połóż medaliony z polędwiczki (zamiast zwykłej patelni możesz użyć patelni grillowej – mięso powinno być przyrumienione i soczyste) oraz salsę z buraka i brzoskwini. Całość posyp posiekaną, świeżą bazylią.

Sprawdź też:

Kurczak z białą fasolą i pikantnymi papryczkami

Pierś kurczaka z farszem

Gulasz z chorizo i szpinakiem

Kurczak curry w stylu tajskim

Ciasto francuskie z wołowiną i rukolą

MH 10/2012

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij