Składniki na 8 porcji:
- quinoa, 240 g
- pomidorki cherry, 200 g
- awokado, 2
- groszek cukrowy, 150 g
- szpinak, 250 g
- dymka, 4
- ogórek
- orzechy nerkowca, 50 g
- pestki słonecznika, 50 g
- cząstki cytryny
Przygotowanie:
1. Wsyp quinoa do rondelka i wlej dwa razy tyle wody, ile zajęły ziarna. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 6 minut. Wysoki poziom rybofl awiny w quinoi poprawia metabolizm w komórkach, na przykład mięśniowych.
2. Odsącz kaszę i umieść w dużej misce z warzywami. Zawarte w szpinaku tylakoidy mają udowodnione działanie tłumiące podjadanie, więc uchronią Cię przed dokończeniem żeberek zostawionych przez gości.
3. Upraż orzechy i bogate w selen pestki słonecznika. Ten mikropierwiastek jest kluczowy dla tarczycy, więc śmiało posyp mieszanką sałatkę. Polej sokiem z cytryny i gotowe.
Makroskładniki:
- Białko: 6 g
- Tłuszcze: 10 g
- Węgle 15 g
- Kcal: 185
Komentarze