Masaż mięśni - dorzuć smaczne białko i rośnij.
Dzięki kilku ulepszeniom pizza może stać się idealnym posiłkiem dla Twoich mięśni. Wersja smażona na patelni to białkowy kolos złożony z kurczaka, mozzarelli i jajek, dostarczający 64 g białka na porcję. Płatki owsiane w cieście równomiernie zasilą poziom glikenu w mięśniach, a zawarty w skórce pizzy mangan zagwarantuje, że szkielet udźwignie Twoją nową rzeźbę – ten mikroelement jest kluczowy dla zdrowych kości.
A szpinak ma nie tylko ładnie wyglądać – badania na Rutgers University wykazały, że przyspiesza przekształcanie się białka w mięśnie. Oto wielka wyżerka minus wyrzuty sumienia.
ZOBACZ TEŻ: Zasady budowania mięśni. 12 najważniejszych
Składniki na 2 porcje:
- olej kokosowy
- jajka: 4 białka + 1 całe
- 120 g płatków owsianych
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 20 g purée z pomidorów
- 1/2 czerwonej cebuli
Dodatki:
- 50 g mozzarelli
- 50 g ugotowanej piersi z kurczaka
- garść szpinaku
Sposób na 2 porcje:
1. Zrób ciasto
Rozgrzej olej na nieprzywierającej patelni. Do blendera wrzuć białka jajek, płatki owsiane, mąkę i szczyptę soli. Zrób rzadkie ciasto i równocześnie lekko usmaż jajko sadzone.
2. Podsmaż
Rozlej równomiernie ciasto na patelni. Teraz patelnia powinna być już piekielnie gorąca, więc jeśli nie chcesz spalić placka, zmniejsz ogień.
3. Dodatki
Gdy na cieście zaczną pojawiać się bąble, obróć i smaż, aż będzie równo podsmażone po obu stronach. Zdejmij i dodaj purée pomidorowe, ser, kurczaka, czerwoną cebulę, szpinak i sadzone jajko.
4. Do pieca
Rozgrzej grill w piekarniku, włóż blachę z ciastem, żeby skończyć pieczenie i rozgrzać ser. Aby zrobić idealną pizzę, która doda Ci kilka cm w klacie, a nie w biodrach, odczekaj kilka minut.
Co zyskujesz?
- Tłuszcze 30 g
- Białko 64 g
- Węgle 110
- Kcal 890
Komentarze