[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

Przepis na pizzę w 2 wersjach: na masę i na redukcję

Trenujesz i pilnie liczysz makroskładniki? Czapki z głów. By ulżyć Ci nieco w codziennym trudzie, razem z naszym ekspertem stworzyliśmy pizzę w dwóch wersjach i dodatkowo policzyliśmy za Ciebie wszystko. Nie musisz dziękować.

Przepisy na pizzę
Ekspert MH: Marek Szołtysik, Doktor nauk o żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu 

Masaż mięśni - dorzuć smaczne białko i rośnij.

Dzięki kilku ulepszeniom pizza może stać się idealnym posiłkiem dla Twoich mięśni. Wersja smażona na patelni to białkowy kolos złożony z kurczaka, mozzarelli i jajek, dostarczający 64 g białka na porcję. Płatki owsiane w cieście równomiernie zasilą poziom glikenu w mięśniach, a zawarty w skórce pizzy mangan zagwarantuje, że szkielet udźwignie Twoją nową rzeźbę – ten mikroelement jest kluczowy dla zdrowych kości.

A szpinak ma nie tylko ładnie wyglądać – badania na Rutgers University wykazały, że przyspiesza przekształcanie się białka w mięśnie. Oto wielka wyżerka minus wyrzuty sumienia.

Składniki na 2 porcje:

  • olej kokosowy
  • jajka: 4 białka + 1 całe
  • 120 g płatków owsianych
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 20 g purée z pomidorów
  • 1/2 czerwonej cebuli

Dodatki:

  • 50 g mozzarelli
  • 50 g ugotowanej piersi z kurczaka
  • garść szpinaku

Sposób na 2 porcje:

1. Zrób ciasto

Rozgrzej olej na nieprzywierającej patelni. Do blendera wrzuć białka jajek, płatki owsiane, mąkę i szczyptę soli. Zrób rzadkie ciasto i równocześnie lekko usmaż jajko sadzone.

2. Podsmaż

Rozlej równomiernie ciasto na patelni. Teraz patelnia powinna być już piekielnie gorąca, więc jeśli nie chcesz spalić placka, zmniejsz ogień.

3. Dodatki

Gdy na cieście zaczną pojawiać się bąble, obróć i smaż, aż będzie równo podsmażone po obu stronach. Zdejmij i dodaj purée pomidorowe, ser, kurczaka, czerwoną cebulę, szpinak i sadzone jajko.

4. Do pieca

Rozgrzej grill w piekarniku, włóż blachę z ciastem, żeby skończyć pieczenie i rozgrzać ser. Aby zrobić idealną pizzę, która doda Ci kilka cm w klacie, a nie w biodrach, odczekaj kilka minut.

Co zyskujesz?

  • Tłuszcze 30 g
  • Białko 64 g
  • Węgle 110
  • Kcal 890

REKLAMA

REKLAMA

Przepis na domową pizzę

Uwolnij pizzę od złego - wymień składniki i chudnij.

Być może niejeden Włoch zapłakałby nad naszą pizzą, ale wierz nam – tego właśnie potrzebujesz. Brokuły dadzą poczucie sytości dzięki swoim fitochemikaliom, które sycą, ale nie tuczą. Jeżeli zjesz ją po treningu, poczujesz moc beta-karotenu z użytych batatów, bo jak twierdzą na uniwersytecie w Osace, bataty pomagają dojść do siebie po intensywnym treningu. Zamiana zwyczajowej mozzarelli na ser zrobiony z rozmoczonych, zblendowanych i odsączonych orzechów nerkowca też jest dobrym dietetycznie pomysłem. Aha, i nie zalewaj jej keczupem, bo jest tu zbędny.

Składniki na 2 porcje:

  • jajka: 1 całe, 2 białka
  • 30 g mąki gryczanej
  • 7 suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 20 g purée pomidorowego
  • 3 pieczarki
  • ⅔ czerwonej papryki (paski)

Dodatki:

  • 1 batat
  • 3 różyczki brokułów
  • 30 g sera z namoczonych nerkowców

Sposób na 2 porcje:

1. Zrób ciasto

Obierz, pokrój i ugotuj dużego batata – 10 minut powinno wystarczyć. Zblenduj na najwyższych obrotach razem z jednym jajkiem i 2 białkami, mąką, suszonymi pomidorami i bazylią.

2. Upiecz spód

Rozprowadź ciasto na nieprzywierającej blasze do pieczenia i uformuj kształt pizzy. Włóż do piekarnika i piecz w wysokiej temperaturze, aż zbrązowieje (około 10 minut).

3. Udekoruj

Wyjmij ciasto z piekarnika i ułóż na wierzchu dodatki. Zacznij od rozprowadzenia purée pomidorowego, potem artystycznie rozrzuć warzywa, na koniec ułóż ser.

4. Do pieca

Przełącz swój piekarnik na funkcję grillowania i włóż pizzę na najwyższą półkę na kilka minut. Wyjmij, gdy warzywa zmiękną, a ser zacznie się roztapiać.

Co zyskujesz?

  • Tłuszcze 10 g
  • Białko 28 g
  • Węgle 69
  • Kcal 470

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij