[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.6

Przepis na pikantne skrzydełka: spalaj tłuszcz po jedzeniu

Uff, jak gorąco. Bierzemy za sojuszników kapsaicynę i piperynę, a z nimi żaden tłuszcz nam niestraszny. Cel na dziś: brak opony i widoczne mięśnie.

pikantne skrzydełka fot. Shutterstock
To jasne, że o wspaniałych metabolicznych właściwościach chili wiemy wszystko, ale jeden mit trzeba obalić – że szkodzi przy wrzodach. Jest odwrotnie – stymuluje komórki żołądka do produkcji ochronnych soków i działa bakteriobójczo.

Podobnie działa pieprz syczuański, którego tu użyjemy, ale o jego potencjał spalania tłuszczu papryczki chili mogłyby być zazdrosne. Bioaktywne olejki w pieprzu działają jeszcze skuteczniej: przyspieszają rozkład tłuszczów po posiłku i zapewniają pełen detoks przewodu pokarmowego. Uwaga, będzie ostro.

Podstawowy skład (na 2-3 porcje):

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • korzeń imbiru
  • 5 łyżeczek sosu sojowego
  • 3 łyżeczki oleju sezamowego
  • sok z cytryny
  • pieprz syczuański (ile lubisz, ale nie żałuj) 

pikantne skrzydełka fot. Shutterstock
Plan gry

Umyj i osusz papierowym ręcznikiem skrzydełka. Wrzuć je do foliowej, szczelnej torebki. Posiekaj drobno ząbki czosnku i centymetrowy kawałek korzenia imbiru, wsyp je do miski. Wlej do niej sos sojowy, olej, sok z 1 cytryny i wsyp zmielony pieprz syczuański. Zamieszaj i przelej do torby z kurczakiem. Ugniataj torbę, aż zalewa pokryje całe mięso. Wyłóż skrzydła na blachę i piecz 60 min w 180 stopniach C.

Skład rezerwowy

1. Bez tłuszczu: Zielona herbata

Kapsaicyna i zielona herbata zmniejszają wchłanianie tłuszczów przez nasz organizm – ustalili duńscy i norwescy naukowcy.

2. Bez bólu: Cynamon

Pieprz zmieszany w niewielkiej ilości z cynamonem jest w niektórych krajach stosowany jako środek zmniejszający bóle migrenowe.

3. Bez ognia: Nabiał

To nie woda pomaga na pożar w ustach po ostrej przyprawie, lecz jogurt naturalny lub szklanka mleka. Mocny alkohol także. Uff ... 

MH 02/2015

 

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij