[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

Przepis na pierś z kurczaka z pieczarkami

Pospolita pieczarka to także grzyb, zdziwiony? I wbrew obiegowej opinii nie składa się jedynie z wody – pieczarki są bogate w witaminy z grupy B, witaminę D oraz fosfor, selen, żelazo i miedź. Ale najlepszy w nich jest smak, który zwykły filet z kurczaka zmienia w smakowity obiad. Wypróbuj nasz przepis na pierś z kurczaka z pieczarkami.

| Data aktualizacji: 2020-06-25
kurczak z pieczarkami fot. Vankad, 2015, shutterstock.com
Gdy brakuje Ci czasu na wymyśle dania, z pomocą nadciąga poczciwa pierś z kurczaka w towarzystwie pieczarek. Jeśli myślisz, że czeka Cię nuda na talerzu, to jesteś w błędzie. Nasz pomysł na obiad jest łatwy i szybki do wykonania, ale podkręcony smak klasycznej potrawy zaspokoi Twoje kubki smakowe.

Pierś z kurczaka z pieczarkami

Składniki na 4 porcje:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 plasterki wędzonej szynki lub bekonu
  • 10 pieczarek
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki słodkiego wina, np. Marsala
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: 

  1. Rozbij lekko tłuczkiem oczyszczone z błony i skóry filety. Przekrój je na połowy i dopraw solą z pieprzem. Do miski wsyp mąkę i dorzuć do niej pokrojone filety, tak by mąka przykryła je ze wszystkich stron.
  2. Rozgrzej na średnim ogniu teflonową patelnię z oliwą. Wrzuć kurczaka, smaż 3-4 minuty z każdej strony, aż zrobią się złotobrązowe. Nie wypełniaj patelni na maksa – lepiej smażyć partiami, na raty. Przełóż mięso na talerz i trzymaj w ciepłym piekarniku.
  3. Na patelnię wrzuć plasterki szynki i smaż, aż zrobią się chrupkie, 1-2 minuty. Dorzuć pokrojone w cienkie plastry grzyby i doprowadź do zbrązowienia.
  4. Wlej wino i bulion, drewnianą łyżką zdrap to, co przywarło do dna patelni, i gotuj, aż płyn odparuje do 1/4 objętości. Posól, popieprz, dorzuć pietruszkę i wylej na mięso.

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

  • energia 401 kcal
  • białko 38 g
  • tłuszcze 10 g

Jakie grzyby warto jeść

Nikt nam nie każe objadać się nimi codziennie i kilogramami, bo są dość ciężkostrawne, ale sezon trzeba wykorzystać. Zobacz, które grzyby warto wrzucić do koszyka.

REKLAMA

1. Pieczarki

Na te hodowlane sezon jest zawsze, ale wypróbuj brązowe zamiast białych. Są dużo bardziej aromatyczne i mają zdecydowany, grzybowy smak.

2. Kurki

Bardzo cenione za smak, aromat i chrupkość. Zawierają dużo witaminy a w postaci karotenu oraz witamin b1 i b2. Smażyć je trzeba krótko, bo twardnieją.

3. Borowiki

Najlepszy z najlepszych jako świeży, marynowany lub suszony. Idealny do sosów.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA