Gdy brakuje Ci czasu na wymyśle dania, z pomocą nadciąga poczciwa pierś z kurczaka w towarzystwie pieczarek. Jeśli myślisz, że czeka Cię nuda na talerzu, to jesteś w błędzie. Nasz pomysł na obiad jest łatwy i szybki do wykonania, ale podkręcony smak klasycznej potrawy zaspokoi Twoje kubki smakowe.
Pierś z kurczaka z pieczarkami
Składniki na 4 porcje:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 plasterki wędzonej szynki lub bekonu
- 10 pieczarek
- 3/4 szklanki bulionu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki słodkiego wina, np. Marsala
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozbij lekko tłuczkiem oczyszczone z błony i skóry filety. Przekrój je na połowy i dopraw solą z pieprzem. Do miski wsyp mąkę i dorzuć do niej pokrojone filety, tak by mąka przykryła je ze wszystkich stron.
- Rozgrzej na średnim ogniu teflonową patelnię z oliwą. Wrzuć kurczaka, smaż 3-4 minuty z każdej strony, aż zrobią się złotobrązowe. Nie wypełniaj patelni na maksa – lepiej smażyć partiami, na raty. Przełóż mięso na talerz i trzymaj w ciepłym piekarniku.
- Na patelnię wrzuć plasterki szynki i smaż, aż zrobią się chrupkie, 1-2 minuty. Dorzuć pokrojone w cienkie plastry grzyby i doprowadź do zbrązowienia.
- Wlej wino i bulion, drewnianą łyżką zdrap to, co przywarło do dna patelni, i gotuj, aż płyn odparuje do 1/4 objętości. Posól, popieprz, dorzuć pietruszkę i wylej na mięso.
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- energia 401 kcal
- białko 38 g
- tłuszcze 10 g
Jakie grzyby warto jeść
Nikt nam nie każe objadać się nimi codziennie i kilogramami, bo są dość ciężkostrawne, ale sezon trzeba wykorzystać. Zobacz, które grzyby warto wrzucić do koszyka.
1. Pieczarki
Na te hodowlane sezon jest zawsze, ale wypróbuj brązowe zamiast białych. Są dużo bardziej aromatyczne i mają zdecydowany, grzybowy smak.
ZOBACZ TEŻ: Pieczarki wzmacniają odporność
2. Kurki
Bardzo cenione za smak, aromat i chrupkość. Zawierają dużo witaminy a w postaci karotenu oraz witamin b1 i b2. Smażyć je trzeba krótko, bo twardnieją.
3. Borowiki
Najlepszy z najlepszych jako świeży, marynowany lub suszony. Idealny do sosów.
ZOBACZ TEŻ: 10 innych przepisów na kurczaka