Przepis na pierś z kurczaka z pieczarkami

Pospolita pieczarka to także grzyb, zdziwiony? I wbrew obiegowej opinii nie składa się jedynie z wody – pieczarki są bogate w witaminy z grupy B, witaminę D oraz fosfor, selen, żelazo i miedź. Ale najlepszy w nich jest smak, który zwykły filet z kurczaka zmienia w smakowity obiad. Wypróbuj nasz przepis na pierś z kurczaka z pieczarkami.

| Data aktualizacji: 2020-06-25
kurczak z pieczarkami Vankad, shutterstock.com
fot. Vankad, 2015, shutterstock.com
Gdy brakuje Ci czasu na wymyśle dania, z pomocą nadciąga poczciwa pierś z kurczaka w towarzystwie pieczarek. Jeśli myślisz, że czeka Cię nuda na talerzu, to jesteś w błędzie. Nasz pomysł na obiad jest łatwy i szybki do wykonania, ale podkręcony smak klasycznej potrawy zaspokoi Twoje kubki smakowe.

REKLAMA

Pierś z kurczaka z pieczarkami

Składniki na 4 porcje:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 plasterki wędzonej szynki lub bekonu
  • 10 pieczarek
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki słodkiego wina, np. Marsala
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: 

  1. Rozbij lekko tłuczkiem oczyszczone z błony i skóry filety. Przekrój je na połowy i dopraw solą z pieprzem. Do miski wsyp mąkę i dorzuć do niej pokrojone filety, tak by mąka przykryła je ze wszystkich stron.
  2. Rozgrzej na średnim ogniu teflonową patelnię z oliwą. Wrzuć kurczaka, smaż 3-4 minuty z każdej strony, aż zrobią się złotobrązowe. Nie wypełniaj patelni na maksa – lepiej smażyć partiami, na raty. Przełóż mięso na talerz i trzymaj w ciepłym piekarniku.
  3. Na patelnię wrzuć plasterki szynki i smaż, aż zrobią się chrupkie, 1-2 minuty. Dorzuć pokrojone w cienkie plastry grzyby i doprowadź do zbrązowienia.
  4. Wlej wino i bulion, drewnianą łyżką zdrap to, co przywarło do dna patelni, i gotuj, aż płyn odparuje do 1/4 objętości. Posól, popieprz, dorzuć pietruszkę i wylej na mięso.

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

  • energia 401 kcal
  • białko 38 g
  • tłuszcze 10 g

Jakie grzyby warto jeść

Nikt nam nie każe objadać się nimi codziennie i kilogramami, bo są dość ciężkostrawne, ale sezon trzeba wykorzystać. Zobacz, które grzyby warto wrzucić do koszyka.

1. Pieczarki

Na te hodowlane sezon jest zawsze, ale wypróbuj brązowe zamiast białych. Są dużo bardziej aromatyczne i mają zdecydowany, grzybowy smak.
ZOBACZ TEŻ: Pieczarki wzmacniają odporność

2. Kurki

Bardzo cenione za smak, aromat i chrupkość. Zawierają dużo witaminy a w postaci karotenu oraz witamin b1 i b2. Smażyć je trzeba krótko, bo twardnieją.

3. Borowiki

Najlepszy z najlepszych jako świeży, marynowany lub suszony. Idealny do sosów.

ZOBACZ TEŻ: 10 innych przepisów na kurczaka

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA