[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.6

Przepis na pierś z kurczaka z pieczarkami

Pospolita pieczarka to także grzyb, zdziwiony? I wbrew obiegowej opinii nie składa się jedynie z wody – pieczarki są bogate w witaminy z grupy B, witaminę D oraz fosfor, selen, żelazo i miedź. Ale najlepszy w nich jest smak, który zwykły filet z kurczaka zmienia w smakowity obiad.

kurczak z pieczarkami fot. Vankad, 2015, shutterstock.com
Składniki na 4 porcje:

4 filety z piersi kurczaka

4 łyżki mąki pszennej

4 plasterki wędzonej szynki lub bekonu

10 pieczarek

3/4 szklanki bulionu

1 łyżka oliwy z oliwek

3/4 szklanki słodkiego wina, np. Marsala

posiekana natka pietruszki

sól, pieprz

Sposób przygotowania: 

1. Rozbij lekko tłuczkiem oczyszczone z błony i skóry filety. Przekrój je na połowy i dopraw solą z pieprzem. Do miski wsyp mąkę i dorzuć do niej pokrojone filety, tak by mąka przykryła je ze wszystkich stron.

2. Rozgrzej na średnim ogniu teflonową patelnię z oliwą. Wrzuć kurczaka, smaż 3-4 minuty z każdej strony, aż zrobią się złotobrązowe. Nie wypełniaj patelni na maksa – lepiej smażyć partiami, na raty. Przełóż mięso na talerz i trzymaj w ciepłym piekarniku.

3. Na patelnię wrzuć plasterki szynki i smaż, aż zrobią się chrupkie, 1-2 minuty. Dorzuć pokrojone w cienkie plastry grzyby i doprowadź do zbrązowienia.

Wlej wino i bulion, drewnianą łyżką zdrap to, co przywarło do dna patelni, i gotuj, aż płyn odparuje do 1/4 objętości. Posól, popieprz, dorzuć pietruszkę i wylej na mięso.

Wartości odżywcze dla 1 porcji: energia 401 kcal, białko 38 g, tłuszcze 10 g

Na grzyby!

Nikt nam nie każe objadać się nimi codziennie i kilogramami, bo są dość ciężkostrawne, ale sezon trzeba wykorzystać.

1. Pieczarki

Na te hodowlane sezon jest zawsze, ale wypróbuj brązowe zamiast białych. Są dużo bardziej aromatyczne i mają zdecydowany, grzybowy smak.

2. Kurki

Bardzo cenione za smak, aromat i chrupkość. Zawierają dużo witaminy a w postaci karotenu oraz witamin b1 i b2. Smażyć je trzeba krótko, bo twardnieją.

3. Borowiki

Najlepszy z najlepszych jako świeży, marynowany lub suszony. Idealny do sosów.

MH 08/10

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij