Gotuj z mistrzem
Joseph Seeletso urodzonł się w Botswanie. Ukończył Londyn Westminster College. Szlify kulinarne zdobywał w Japonii, USA i w Europie. Pracował w renomowanym Claridges-Savoy Hotel. Gotował między innymi dla Billa Gatesa, Michaela Jacksona, Jean Claude van Damme'a, brytyjskiej księżniczki Anny i wielu afrykańskich prezydentów.
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki na 2 porcje:
- 1 owoc mango
- 2 filety z piersi kurczaka bez skóry
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 słodkie ziemniaki (bataty)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka świeżych listków melisy
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 czerwona cebula
Sposób przygotowania:
1. Przekrój mango na pół, wyciągnij pestkę i obierz je ze skórki. Pokrój w małą kostkę. Ostrym nożem pokrój pomidory koktajlowe w ćwiartki. Bardzo drobno posiekaj cebulę i listki melisy. Wsyp wszystko do miski, dodaj trochę oliwy z oliwek, sól oraz pieprz. Wymieszaj ze sobą i odstaw.
2. Opłucz mięso w zimnej, bieżącej wodzie i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą i pieprzem z obu stron, połóż na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smaż 4 minuty z każdej strony. Teraz przełóż patelnię do piekarnika na 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
3. Umyj bataty i wytrzyj do sucha. Pokryj je w całości masłem, posyp solą i pieprzem, zawiń w aluminiową folię – matową stroną na zewnątrz, bo szybciej łapie ciepło – i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 45 min. Nakłuj je wykałaczką zanim wyjmiesz, by sprawdzić, czy są miękkie.
4. Rozwiń ziemniaki z folii, zaczekaj, aż ostygną, i obierz ze skórki. Wykrój z nich walce, które odegrają rolę filarów. Połóż na nich pierś kurczaka, a na niej drobno posiekaną sałatkę z mango i pomidorów. Butelka białego, wytrawnego lub różowego wina będzie jak najbardziej na miejscu.
MH 12/2010