[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.4

Przepis na pierś z kurczaka z mango i batatami

Filet z kurczaka w stylu afrykańskim z batatami i mango wygląda tak efektownie, że aż żal go próbować. Jednak po spróbowaniu zaczynasz żałować, że tak długo z tym zwlekałeś. Szykuj kolację we dwoje i uwiedź ją smakiem tropików!

kurczka w stylu afrykańskim fot. Seweryn Chlebiński
Gotuj z mistrzem

Joseph Seeletso urodzonł się  w Botswanie. Ukończył Londyn Westminster College. Szlify kulinarne zdobywał w Japonii, USA i w Europie. Pracował w renomowanym Claridges-Savoy Hotel. Gotował między innymi dla Billa Gatesa, Michaela Jacksona, Jean Claude van Damme'a, brytyjskiej księżniczki Anny i wielu afrykańskich prezydentów.

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki na 2 porcje:

  • 1 owoc mango
  • 2 filety z piersi kurczaka bez skóry
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 słodkie ziemniaki (bataty)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka świeżych listków melisy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 czerwona cebula

Sposób przygotowania:

1. Przekrój mango na pół, wyciągnij pestkę i obierz je ze skórki. Pokrój w małą kostkę. Ostrym nożem pokrój pomidory koktajlowe w ćwiartki. Bardzo drobno posiekaj cebulę i listki melisy. Wsyp wszystko do miski, dodaj trochę oliwy z oliwek, sól oraz pieprz. Wymieszaj ze sobą i odstaw.

2. Opłucz mięso w zimnej, bieżącej wodzie i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą i pieprzem z obu stron, połóż na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smaż 4 minuty z każdej strony. Teraz przełóż patelnię do piekarnika na 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

3. Umyj bataty i wytrzyj do sucha. Pokryj je w całości masłem, posyp solą i pieprzem, zawiń w aluminiową folię – matową stroną na zewnątrz, bo szybciej łapie ciepło – i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 45 min. Nakłuj je wykałaczką zanim wyjmiesz, by sprawdzić, czy są miękkie.

4. Rozwiń ziemniaki z folii, zaczekaj, aż ostygną, i obierz ze skórki. Wykrój z nich walce, które odegrają rolę filarów. Połóż na nich pierś kurczaka, a na niej drobno posiekaną sałatkę z mango i pomidorów. Butelka białego, wytrawnego lub różowego wina będzie jak najbardziej na miejscu.

MH 12/2010 

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij