[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
2.5

Przepis na pierś z kurczaka z farszem

Pierś z kurczaka to stały punkt Twojej diety? Drób ma mnóstwo białka, ale bez dodatków smakuje jak dywan. Oto przepisy na wyborne farsze do kurczaka, które smutną codzienność, pozwolą zmienić w przyjemność. Plus trzy przepisy na sałatki z kurczakiem.

kurczak na patelnii fot. Sam Kaplan
Wybierz farsz:

Opcja 1

Ser ricotta + posiekany szczypiorek + tymianek i rozmaryn.

Opcja 2

Świeże liście szpinaku podsmażone na patelni + feta + orzechy pinii.

Opcja 3

Wyciśnięty czosnek + posiekane anchois + posiekana pietruszka.

REKLAMA

Sposób przygotowania:

1. Faszeruj

Jeśli porcja piersi ma skórkę, zrób kieszonkę palcem, rozdzielając skórę i mięso. Jeśli nie, rozbij pierś na cienki plaster i złóż na pół. Po bokach możesz "zapiąć" mięso wykałaczkami. Ponieważ kieszonka nie jest zbyt duża, użyj małej łyżeczki. Raz po razie umieść taką ilość farszu, by mięso się nie rozchodziło (ok. 4 łyżeczek).

2. Podsmaż

Na patelnię wlej 2 łyżeczki oliwy z oliwek. Ustaw dość wysoką, ale nie najwyższą temperaturę. Gdy oliwa zacznie skwierczeć, połóż porcje mięsa skórką w dół. Podsmażaj około 4 min, dopóki nie zbrązowieje. Potem z drugiej strony.

3. Zapiekaj

Jeśli patelnia nadaje się do piekarnika, umieść ją w temperaturze około 100ºC. Jeśli nie, musisz umieścić mięso w żaroodpornym naczyniu. Skrop mięso niewielką ilością wody i wrzuć 2 garści ulubionych świeżych i pokrojonych warzyw (np. marchew, kukurydza lub groszek). Zostaw na ok. 20 min.

Sałatkowy fast food

Oddziel części kurczaka od kości i skóry. Ilość zależy od Twojego apetytu. Pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor z niewielką ilością oliwy.

1. W wersji azjatyckiej

W misce wymieszaj majonez z domieszką curry. Możesz bardziej rozdrobnić kurczaka. Żeby lekko złamać smak przyprawy, dodaj garść porzeczek lub rodzynek, a do tego posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem. Najlepiej podawaj na grzance. Zamiast majonezu możesz użyć lżejszą ricottę z wyciśniętym czosnkiem.

2. W wersji chrupiącej

Do kurczaka dodaj gotowy chiński makaron, który nie wymaga gotowania. Potem odrobinę wody lub bulionu, by po chwili był al dente. Do miski wrzuć szparagi gotowane na parze i pokrojone na 5-cm kawałki, migdały, nasiona sezamowe i świeżą kolendrę. Skrop sosem sojowym. Możesz też dodać podsmażonego szpinaku i garść orzechów piniowych.

3. W wersji błyskawicznej

Przygotowanie tej sałatki zajmie Ci 5 minut, jeśli masz podsmażonego kurczaka i pozostałe składniki w lodówce. Poukładaj je osobno, np. w paski: kurczak posypany rozmarynem, potem chrupiący bekon w kostce, jajko na twardo, awokado i pokruszony ser pleśniowy. Dodaj sosu balsamicznego.  

MH 06/2014

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij