- Ryż brązowy parboiled
- Czosnek
- Imbir
- Szczypior
- Sałata pak choi
- Krewetki królewskie surowe
- Kiełki fasoli mung
- Sos sojowy
- Cytryna
- Sezam
Wartości odżywcze:
- 264 kcal
- 22 g białko
- 35 g węglowodany
- 1 g tłuszcze
1. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Rozgrzej olej w woku, dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, odrobinę tartego imbiru oraz pokrojony szczypior (kilka źdźbeł).
2. Umyj i osusz sałatę pak choi. Palcami rozedrzyj na mniejsze kawałki, dorzuć do woka, następnie dodaj do smażonej potrawy krewetki i kiełki. Mieszaj, aż krewetki zmienią kolor na różowy.
3. Teraz dolej sosu sojowego i soku z cytryny. Podawaj z odcedzonym ryżem, hojnie posypane sezamem.
Inne opcje:
1. Danie z kurczakiem
Filet z kurczaka, pak choi, imbir, czosnek, sos sojowy, makaron ryżowy
Podsmaż mięso w woku, dodaj pokrojoną pak choi, namoczony wcześniej makaron i przyprawy. Mieszaj.
2. Risotto z grzybami i groszkiem
Pieczarki, ryż do risotto, świeży groszek, parmezan, bulion warzywny, białe wino
Podsmaż grzyby przez 3 min. Dodaj ryż, a następnie pozostałe składniki, cały czas mieszając i dolewając wina i bulionu.
3. Wołowina z woka
Wołowina pokrojona w cienkie paski, pieczarki, kiełki fasoli, czerwone wino, sos sojowy, sezam
Usmaż na oleju wołowinę i pokrojone warzywa przez 5 min. Wlej wino, sos sojowy i duś chwilę. Posyp sezamem.
MH Dieta 2014
Komentarze