[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis na ośmiornicę - specjały ekspertów MH

Najsłynniejsze danie ostatnich lat, które wstrząsnęło posadami naszego państwa – słynne ośmiorniczki. MH odpuszcza sobie dzieci i testuje na dorosłym osobniku, czy wstrząsa także kubeczkami smakowymi. Ogłaszamy werdykt. Wstrząsa. 

Ośmiornica, owoce morza Dziwnie to wygląda? Może i dziwnie, ale smaku i zdrowia dostaniesz pod dostatkiem.

Ekspert MH: Robert Sowa

Szef kuchni w N°31 restaurant & bar w Warszawie przy ul. Nowogrodzkiej 31. Karta pełna jest autorskich dań szefa, opartych na kuchni polskiej z międzynarodowymi akcentami.

Specjał MH: Ośmironica

Ośmiornica jest dość wymagająca kulinarnie i wygląda, jak wygląda. Ponieważ jednak nie idziemy z nią do kina, to warto wiedzieć, że Hiszpanie, Grecy, Włosi czy Portugalczycy spaliliby swoje parlamenty, gdyby ktoś im zakazał jedzenia ośmiornic. Ich mięso uchodzi za prawdziwy delikates i wśród owoców morza zajmuje tam czołową pozycję.

REKLAMA

Korzystajcie bez obaw z mrożonych – raz, że są już oczyszczone; dwa, że mrożenie rozbija tkankę mięśniową głowonoga i nie trzeba nim naparzać o nadmorskie skały, żeby ją zmiękczyć (a tak robią tamtejsi rybacy po złowieniu). Witajcie w kuchni haute couture.  

Składniki:

  • 4 macki ośmiornicy
  • olej rzepakowy
  • liść laurowy, ziele angielskie, sok z cytryny, gałązki tymianku
  • 8 ponacinanych i osuszonych przegrzebków
  • masło klarowane
  • 4 łyżki purée truflowego (ziemniaki z oliwą truflową)
  • 4 łyżeczki purée z pieczonej czerwonej papryki
  • 2 łyżki posiekanych prażonych orzeszków piniowych
  • świeże zioła do dekoracji SOS:
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 posiekany pęczek kolendry
  • 1 porwany pęczek sałaty rukoli
  • sok z cytryny
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, wędzona czerwona papryka 

Jak to zrobić:

1. Umyte macki zalej w garnku kilkoma łyżkami oleju z tymiankiem i sokiem z cytryny. Dodaj ziele, liść laurowy i gotuj pod przykryciem 12 h (tak każe szef!) w temperaturze 80 stopni C.

2. Opiecz papryki w piekarniku, zdejmij skórkę i zblenduj. Ziemniaki ugotuj, skrop oliwą truflową i zrób purée. Na grillowej patelni smaż macki z obu stron przez minutę. Usmaż przegrzebki na złoto.

3. Macki wyłóż na talerze, dopraw zmiksowanym sosem, udekoruj listkami kolendry i rukoli. Dodaj przegrzebki, truflowe i paprykowe purée, posyp orzeszkami i skrop resztą sosu.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij