Przepis na omlety - 4 szybkie dania

Tego lata chcesz być naprawdę zadowolony ze swojego ciała? MH prezentuje przepisy na omlety, które pomogą Ci osiągnąć każdy fitnessowy cel.

przepisy, omlet shutterstock.com
Omlet to szybki sposób na białkową bombę. Dlaczego tak rzadko go przyrządzasz?

1. Śniadanie na zrzucenie masy

Podkręć metabolizm, serwując sobie omlet po meksykańsku. Tylko nie wymiękaj z ostrością...

Składniki (2 porcje):

  • jaja, 4
  • masło do smażenia
  • kolendra,
  • szczypta płatków chili
  • salsa pomidorowa, 75 g
  • awokado, pokrojone w kostkę
  • ser feta, 75 g

Przygotowanie

1. Rozmąć jajka, aż nabiorą kremowej konsystencji. Rozgrzej masło na patelni.

2. Wylej na patelnię jajka, posyp kolendrą i dodaj tyle spalającego kalorie chili, ile dasz radę zjeść. Smaż, aż masa jajeczna się zetnie.

3. Rozłóż połowę salsy oraz awokado na jednej stronie omletu i przykryj drugą. Dodając do potrawy awokado, ograniczysz późniejszą chęć podjadania o 28% – donosi czasopismo „Nutrition Journal”. Na wierzch omletu wyłóż ser oraz pozostałe awokado i salsę. Podczas jedzenia miej szklankę wody w pogotowiu.

PRZECZYTAJ TEŻ: Jajka na 20 sposobów

2. Przed treningiem – Tortilla de Patatas

Dodaj sobie poweru pyszną mieszanką białka i węgli. Nie, nie będziesz potrzebował shakera.

Składniki (4 porcje):

  • duże cebule, 2, pokrojone w półplasterki
  • oliwa
  • liść laurowy
  • ziemniaki, 900 g, pokrojone w plastry
  • jaja, 9
  • sól i pieprz

Przygotowanie

1. Na patelni zeszklij cebulę z liściem laurowym. Następnie dorzuć ziemniaki i smaż na wolnym ogniu przez 10 minut. Teraz możesz podkręcić płomień, by zezłocić to smaczne i niedrogie źródło potasu, który wspomaga pracę mięśni.

2. Rozkłuć jaja w misce, doprawiając solą i pieprzem. Dorzuć podsmażone ziemniaki z cebulką i wymieszaj. Wylej całość na rozgrzaną patelnię i smaż 4 minuty.

3. Przykryj omlet talerzem i smaż przez kolejne 4 minuty. Po tym czasie przełóż na talerz i zostaw na 5 minut, by doszedł. Jedz i leć na trening.

3. Zwieńczenie cheat day

Choć wygląda rozpustnie, jest źródłem zdrowych tłuszczów wspomagających regenerację.

Składniki (3 porcje):

  • mleko, 500 ml
  • pieprz ziarnisty, ¼ łyżeczki
  • cebula, ½
  • wędzony łupacz, 500 g
  • masło do smażenia
  • mąka pszenna, 100 g
  • tłusta śmietanka, 150 g
  • sos holenderski, 150 g
  • jaja, 9
  • tarty parmezan, 10 g
  • szczypiorek

Przygotowanie

1. Na patelnię wlej mleko z dodatkiem pieprzu oraz cebuli. Mocno podgrzej, potem włóż do środka łupacza (skórą do dołu). Duś przez 4 minuty, następnie zdejmij z ryby skórę i podziel mięso na cząstki. Odłóż. Mleko przecedź i podgrzej delikatnie na patelni.

2. Na innej patelni roztop masło i wmieszaj do niego mąkę. Wciąż mieszając, powoli dolewaj ciepłe mleko, by powstał gładki sos. Wymieszaj śmietankę z sosem holenderskim i dodaj na patelnię. W ten sposób zafundujesz sobie niezłą dawkę wapnia oraz rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy D.

3. Rozbij jaja, wlej na patelnię i wymieszaj. Gdy spód się zetnie, posyp omlet mięsem ryby, a następnie rozprowadź na wierzchu cienką warstwę przygotowanego sosu. Posyp parmezanem, zgrilluj i podawaj. Voilà!

PRZECZYTAJ: Jajka - dlaczego warto je jeść?

4. Omlet cielęcy – na niezniszczalność

Napakowany antywirusowym czosnkiem i imbirem – ten pełnokrwisty przepis pozwoli ci pokonać każdy stan zapalny, nawet gdy ostro trenujesz.

Składniki (5 porcji):

  • czerwona cebula, 150 g, pokrojona w kostkę
  • imbir, 30 g, w plastrach
  • czosnek, 10 g, w plastrach
  • mielona cielęcina, 500 g
  • wino ryżowe, 75 ml
  • płatki chili, 4 łyżeczki
  • jasny sos sojowy, 40 ml
  • cukier puder trzcinowy, 12 g
  • puder z borowików, 5 g
  • bulion drobiowy, 60 ml
  • jaja, 10

Przygotowanie

1. Przesmaż cebulę z imbirem oraz czosnkiem. Wrzuć cielęcinę (świetne źródło dodającej energii witaminy B) i smaż do zbrązowienia. Dorzuć na patelnię całą resztę składników, pomijając jaja. Smaż przez 20 minut.

2. Dolej bulion i gotuj przez kolejnych 20 minut. Gdy cielęcina będzie już gotowa, rozkłuć jaja w miseczce, a następnie wylej na rozgrzane na patelni masło.

3. Zredukuj ogień i posyp omlet budującą mięśnie cielęciną. Złóż na pół, posyp zieleniną i poczuj, jak rośniesz w siłę.

Zobacz również:
REKLAMA