1. Śniadanie na zrzucenie masy
Podkręć metabolizm, serwując sobie omlet po meksykańsku. Tylko nie wymiękaj z ostrością...
Składniki (2 porcje):
- jaja, 4
- masło do smażenia
- kolendra,
- szczypta płatków chili
- salsa pomidorowa, 75 g
- awokado, pokrojone w kostkę
- ser feta, 75 g
Przygotowanie
1. Rozmąć jajka, aż nabiorą kremowej konsystencji. Rozgrzej masło na patelni.
2. Wylej na patelnię jajka, posyp kolendrą i dodaj tyle spalającego kalorie chili, ile dasz radę zjeść. Smaż, aż masa jajeczna się zetnie.
3. Rozłóż połowę salsy oraz awokado na jednej stronie omletu i przykryj drugą. Dodając do potrawy awokado, ograniczysz późniejszą chęć podjadania o 28% – donosi czasopismo „Nutrition Journal”. Na wierzch omletu wyłóż ser oraz pozostałe awokado i salsę. Podczas jedzenia miej szklankę wody w pogotowiu.
PRZECZYTAJ TEŻ: Jajka na 20 sposobów
2. Przed treningiem – Tortilla de Patatas
Dodaj sobie poweru pyszną mieszanką białka i węgli. Nie, nie będziesz potrzebował shakera.
Składniki (4 porcje):
- duże cebule, 2, pokrojone w półplasterki
- oliwa
- liść laurowy
- ziemniaki, 900 g, pokrojone w plastry
- jaja, 9
- sól i pieprz
Przygotowanie
1. Na patelni zeszklij cebulę z liściem laurowym. Następnie dorzuć ziemniaki i smaż na wolnym ogniu przez 10 minut. Teraz możesz podkręcić płomień, by zezłocić to smaczne i niedrogie źródło potasu, który wspomaga pracę mięśni.
2. Rozkłuć jaja w misce, doprawiając solą i pieprzem. Dorzuć podsmażone ziemniaki z cebulką i wymieszaj. Wylej całość na rozgrzaną patelnię i smaż 4 minuty.
3. Przykryj omlet talerzem i smaż przez kolejne 4 minuty. Po tym czasie przełóż na talerz i zostaw na 5 minut, by doszedł. Jedz i leć na trening.