[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Przepis na okonia morskiego w folii

Co powiesz na powiew morskiej świeżości w Twojej diecie? Okoń, halibut lub inna biała ryba to od dziś Twój kolejny popisowy numer. Do filetów dodaj kilka azjatyckich dodatków, dopraw, zawiń w folię, upiecz i ciesz się fantastycznie genialnym w prostocie smakiem. 

Przepis na okonia morskiego w folii fot. Charles Masters
Będziesz potrzebować:

  • 4 filety okonia morskiego, halibuta lub innej białej ryby
  • 12 szparagów (mogą być konserwowe, ale dobrze odsączone)
  • 200 g grzybów shitake (same kapelusze)
  • 1 łyżka startego, świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego mirin
  • sól morska, pieprz  

Sposób przygotowania:

Minuty 1-5: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na czterech kawałkach folii aluminiowej ułóż osuszone papierowym ręcznikiem filety. Połóż na nich grzyby, szparagi i nieco startego imbiru.

Minuty 6-10: Skrop filety octem ryżowym i sosem sojowym. Posyp solą i pieprzem. Możesz opcjonalnie wlać kilka kropli oliwy lub, jeżeli przypadkiem masz w barku, sake. 

Minuty 11-30: Zawiń szczelnie pakunki i wstaw do rozgrzanego piekarnika na środkowy poziom. Piecz około 20 minut, w zależności od grubości filetów.

Kuchenne patenty i rady MH:

  • Do pieczenia zawijaj produkty matową stroną na zewnątrz – szybciej się zrobi.  
  • Grzyby shitake to świetny dodatek azjatyckiej kuchni, ale boczniaki też się sprawdzą.
  • Gdy mięso łatwo się rozdrabnia pod widelcem, ryba jest gotowa do jedzenia.
  • Postaw obok dania kieliszek dobrze schłodzonego sauvignon blanc lub chardonnay. 
  • Mirin to słodka, płynna przyprawa o zawartości alkoholu 14%, uzyskiwana w wyniku zmieszania ryżu sfermentowanego za pomocą pleśni ryżowej z japońską wódką. Świetna do ryb, zup i sosów. Do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością lub w Kuchniach Świata. 

Kalkulator porcji

  • 254 kcal
  • 42 g białko
  • 7 g węglowodany
  • 2 g błonnik
  • 5 g tłuszcze

Białka w bród, a tłuszczu minimalne ilości. Ale nawet te marne 5 g warto spalić ćwiczeniami.

Rower - Powinieneś pojeździć 27 minut.
Bieganie - Nadwyżkę wybiegasz w 29 minut.
Pływanie - 29 minut w basenie i z głowy.
Skakanka - Poskacz przez 16 minut.

MH 02/2014

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij