Będziesz potrzebować:
- 4 filety okonia morskiego, halibuta lub innej białej ryby
- 12 szparagów (mogą być konserwowe, ale dobrze odsączone)
- 200 g grzybów shitake (same kapelusze)
- 1 łyżka startego, świeżego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego mirin
- sól morska, pieprz
Sposób przygotowania:
Minuty 1-5: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na czterech kawałkach folii aluminiowej ułóż osuszone papierowym ręcznikiem filety. Połóż na nich grzyby, szparagi i nieco startego imbiru.
Minuty 6-10: Skrop filety octem ryżowym i sosem sojowym. Posyp solą i pieprzem. Możesz opcjonalnie wlać kilka kropli oliwy lub, jeżeli przypadkiem masz w barku, sake.
Minuty 11-30: Zawiń szczelnie pakunki i wstaw do rozgrzanego piekarnika na środkowy poziom. Piecz około 20 minut, w zależności od grubości filetów.
Kuchenne patenty i rady MH:
- Do pieczenia zawijaj produkty matową stroną na zewnątrz – szybciej się zrobi.
- Grzyby shitake to świetny dodatek azjatyckiej kuchni, ale boczniaki też się sprawdzą.
- Gdy mięso łatwo się rozdrabnia pod widelcem, ryba jest gotowa do jedzenia.
- Postaw obok dania kieliszek dobrze schłodzonego sauvignon blanc lub chardonnay.
- Mirin to słodka, płynna przyprawa o zawartości alkoholu 14%, uzyskiwana w wyniku zmieszania ryżu sfermentowanego za pomocą pleśni ryżowej z japońską wódką. Świetna do ryb, zup i sosów. Do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością lub w Kuchniach Świata.
Kalkulator porcji
- 254 kcal
- 42 g białko
- 7 g węglowodany
- 2 g błonnik
- 5 g tłuszcze
Białka w bród, a tłuszczu minimalne ilości. Ale nawet te marne 5 g warto spalić ćwiczeniami.
Rower - Powinieneś pojeździć 27 minut.
Bieganie - Nadwyżkę wybiegasz w 29 minut.
Pływanie - 29 minut w basenie i z głowy.
Skakanka - Poskacz przez 16 minut.
MH 02/2014