Męska kuchnia: 5 przepisów na zadaniowe kanapki
Spróbuj naszego patentu i dodaj do śniadania trochę meksykańskiego ognia. Nie tylko zapewnisz sobie sytość do lunchu, ale i przyspieszysz metabolizm, dzięki czemu podczas gdy Ty pracujesz, Twój organizm spali więcej kalorii. I przede wszystkim wreszcie będziesz w stanie oprzeć się czekoladzie, którą w sekrecie podjadasz codziennie około 10:30...
Składniki:
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 chili, drobno posiekane
- sok z 1 limonki
- garść kolendry
- sól i pieprz
- 1/2 puszki czarnej fasoli
- szczypta kminku
- 8 jaj
- 8 razowych tortilli
Jak to zrobić:
1. Wrzuć do miksera pomidory, cebulę, czosnek, chili, połowę soku z limonki i kolendrę, porządnie je zmiksuj. Dopraw wszystko solą i pieprzem.
2. W misce wymieszaj czarną fasolę i kminek z resztą soku z limonki. Dodaj do smaku pieprz i sól. Widelcem delikatnie ugnieć fasolkę, a jeśli mieszanka wygląda na suchą, wlej odrobinę ciepłej wody.
3. Wylej na patelnię odrobinę oleju, rozgrzej go i wbij jajka. Usmaż je tak, by białko się ścięło, ale żółtko pozostało płynne. Na drugiej patelni rozgrzej placki tortilli.
4. Rozłóż placki tortilli na talerzu, wyłóż na nie fasolkę z kminkiem i mieszankę z miksera. Wrzuć na to jajka z patelni, łap za nóż, widelec – i do dzieła!
MH 11/2011
Komentarze