Przepis na margaritę

Istnieje wariant ze zblendowanymi truskawkami, ale to jak schabowy z plastrem ananasa. Zostańmy lepiej przy wersji ikonicznej. Przed Tobą przepis na margaritę. Tę prawdziwą.

Przepis na margaritę fot. materiały prasowe

Skąd wziął się przepis na margaritę?

Margarita to najpopularniejszy koktajl w USA i przyjmuje się, że powstał w czasach niesławnej prohibicji, kiedy meksykańska tequila zaczęła być masowo przemycana do Stanów. Margarita wystąpiła w niezliczonej ilości filmów i seriali i jest już badziej częścią kultury niż gastronomii.

1. Przepis na margaritę – składniki

Do Margarity używa się srebrnej tequili (tequila blanco lub silver) bez dodatku syropu kukurydzianego czy cukru. To właśnie najlepiej komponują się z sokiem z limonki. Drugim niezbędnym składnikiem jest likier – tzw. triple sec. Zrób jak wszyscy barmani na świecie i wybierz Cointreau.

2. Przepis na margaritę – otocz szklankę solą

To był przepis barmańskiego geniusze, żeby użyć soli zamiast cukru, ponieważ to sól intensyfikuje smak pozostałych składników. Przetrzyj plasterkiem limonki brzegi szklanki, wysyp na talerzyk kilka łyżek soli i zanurz w niej wilgotny rant szklanki. Lekko dociśnij i przekręć kilka razy, by cały brzeg został pokryty solą .

3. Przepis na margaritę – wrzuć składniki do szejkera

Margarita jest wielka w swojej prostocie: do szejkera wlej 40 ml tequili 20 ml likieru Cointreau, 40 ml soku z limonki i wsyp kilka kostek lodu. Drink w oryginale jest dosyć kwaśny, więc, jeśli wolisz odrobinę słodsze napoje, wlej również trochę syropu cukrowego. 

4. Przepis na margaritę – wstrząśnij, nie mieszaj

Wstrząsanie jest konieczne, żeby wszystko dobrze się pomieszało i alkohol nie osiadał na dnie szklanki. Wstrząsaj koktajlem, aż zewnętrzna strona pojemnika będzie mroźna (przez 20-30 sekund). Reszta jest prosta: przecedź do szklanki i udekoruj ją plasterkiem limonki. 

Nie masz szejkera? Żaden problem

Szejker niestety będzie tu konieczny, ale w domowych warunkach wystarczy zwykły słoik i dwie zakrętki. W jednej zrób kilka dziurek, używając gwoździa i młotka; wlej składniki do słoika, zakręć pełną zakrętką, wstrząśnij, wymień zakrętkę i odcedź.

REKLAMA