[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.1

Przepis na łososia ze szparagami

Kwasy omega-3 – mamy prawdziwe szczęście, że jedna z najzdrowszych substancji świata nie ukryła się w cynaderkach czy byczych jądrach, lecz w delikatnym mięsie z łososia. Łącząc je ze szparagami, stworzysz wielkie i niespotykanie zdrowe kulinarne arcydzieło!

łosoś ze szparagami fot. Tiramisu Studio, 2015, shutterstock.com
Składniki:

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka miodu

2 łyżki musztardy z Dijon

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżka niesolonego masła

2 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki startego parmezanu

pęczek szparagów

4 filety z łososia

Kulinarne patenty

Patelnia grillowa. Świetnym rozwiązaniem w kuchni jest używanie patelni grillowej – daje ten sam efekt, ale bez żywego ognia i rakotwórczego dymu.

Surowe szparagi. Zielone cienkie szparagi można jeść na surowo. Użyj obieraczki do warzyw i zdejmij włókna, polej je oliwą, pokrop sosem z cytryny i posyp świeżo startym parmezanem.

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. W misce wymieszaj cukier i masło, wstaw do mikrofalówki na 30 sekund, żeby je roztopić. Dodaj musztardę, miód i sos sojowy. Wymieszaj.

2. Obierz szparagi z włóknistych łodyg, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, posyp parmezanem. Włóż do żaroodpornego naczynia i do rozgrzanego piekarnika na 10-12 minut.

3. W tym samym czasie dopraw łososia solą i pieprzem, rozgrzej resztkę oliwy na patelni o żaroodpornym uchwycie, wrzuć rybę i obsmażaj, aż zbrązowieje, 3-4 minuty z każdej strony. Wykorzystaj połowę zalewy miodowo-musztardowej i posmaruj nią łososia ze wszystkich stron.

Wstaw patelnię do piekarnika na około 5 minut. Mięso powinno bez problemu rozdzielać się na płatki. Wyjmij, posmaruj resztą zalewy i podawaj z pieczonymi szparagami.

Wartości odżywcze dla 1 porcji: energia 360 kcal, białko 38 g, tłuszcze 17 g

Szparagi rządzą!

Do wyboru są białe, zielone i fioletowe. Dwa ostatnie są bardziej delikatne, ale wszystkie trzy równie doskonałe.

1. Jak kupować szparagi?  

Muszą mieć zamknięte główki, połyskującą skórkę, a końcówki łodyg nie powinny być bardzo zdrewniałe. Po przełamaniu łodygi dowodem na świeżość jest sok.

2. Jak gotować szparagi?

Główki szparagów są dużo delikatniejsze od łodyg, więc najlepiej gotować je w pionie (są specjalne garnki), by główki wystawały i dochodziły w parze. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru: białe 5 minut, zielone 4, fioletowe 2 minuty.

MH 07/10

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij