Składniki:
• ¾ szklanki ziaren pszenicy
• 1 filet z łososia (najlepiej dzikiego) ze skórą
• 3 łyżki oliwy extra vergine
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
• 2 łyżki czerwonego octu winnego
• ½ łyżki musztardy z Dijon
• ¾ szklanki odsączonej ciecierzycy z puszki
• ¼ szklanki przypieczonych i posiekanych migdałów
• 1 łyżka posiekanych liści mięty
• 1 cebula cienko pokrojona
• ćwiartka cytryny
Sposób przygotowania:
1. Doprowadź do wrzenia 4 szklanki wody w średnim garnku, wrzuć ziarna pszenicy i zmniejsz ogień. Gotuj około 25 minut, aż pszenica zrobi się miękka. Odsącz na sitku i pozostaw do ostygnięcia.
2. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy i połóż na niej łososia skórą do dołu. Wylej na niego łyżkę oliwy, posyp solą i pieprzem. Smaż na niedużym ogniu około 20 minut.
3. W dużej misce wymieszaj pozostałą oliwę, ocet winny, musztardę, sól i pieprz. Dorzuć ziarna pszenicy, ciecierzycę, posiekane migdały, miętę i cebulę. Wymieszaj i dopraw. Podawaj obok gorącego łososia z ćwiartką cytryn
Dlaczego to jest tak zdrowe?
1. Oliwa z oliwek
Eksperci Światowej Organizacji Zdrowia twierdzą, że zastąpienie nasyconych tłuszczów dwiema łyżkami oliwy dziennie znacząco zmniejsza ryzyko chorób serca.
2. Łosoś
Dieta bogata w rybie tłuszcze – zwłaszcza te z łososia – chroni serce przed chorobami, zmniejszając nagromadzenie złych tłuszczów we krwi.
3. Pszenica
W renomowanym magazynie „Nutrition, Metabolism&Cardiovascular Disease” opublikowano wyniki badań pokazujących, że wprowadzenie do regularnej diety pełnych ziaren zmniejsza ryzyko chorób serca aż o 20%.
4. Migdały
Naukowcy z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii twierdzą, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach odgrywają poważną rolę w zmniejszaniu ryzyka chorób wieńcowych.
5. Ciecierzyca
Jest doskonałym źródłem polifenoli, które zapobiegają zwężaniu się arterii i podnoszą cholesterol HDL (ten dobry) we krwi.
MH 07/12