A dodatek aromatycznych i pikantnych przypraw poprawia trawienie. Sam zobacz, że przygotowanie w domu tajskiego dania to nie żadna filozofia.
Dlaczego to jest dobre?
Każda porcja dostarcza Ci 45 g białka i 23 g węglowodanów kosztem zaledwie 390 kcal.
Co ciekawe, tajny składnik odchudzający to nie ryby, tylko kokos. Badania na Uniwersytecie McGill w Kanadzie wykazały, że ludzie na diecie bogatej w tłuszcze pochodzące z tropikalnych owoców spalali 0,3 dodatkowych kcal na minutę.
Dlaczego to jest dobre?
Składniki:
• 2 x 200 g filetów z łososia (może być też tuńczyk albo okoń morski)
• 1 łyżka czerwonej pasty curry
• 1/4 l mleka kokosowego
• garść pokrojonych w plasterki grzybów shiitake
• garść chińskiej kapusty pak choy
• solidna szczypta brązowego cukru
• sok z jednej limonki
• łyżka oleju arachidowego
• sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Połącz pastę curry, mleko kokosowe i brązowy cukier w rondelku. Gotuj na małym ogniu, aż mieszanina nieco zgęstnieje (co powinno zająć około 10 minut), a następnie dodaj połowę soku z limonki. Mieszaj od czasu do czasu.
2. Pokrój pak choy w kawałki na grubość małego palca i ugotuj na parze, aż będą miękkie, ale jędrne w środku. Odcedź i odłóż na miseczkę. Jeżeli nie masz kapusty pak choy, możesz użyć kapusty pekińskiej albo dużych liści szpinaku.
3. Rozgrzej olej na średnim ogniu w dużej patelni. Następnie oprósz przyprawami filety i ułóż je na patelni skórą w dół. Smaż je przez 4-5 minut, aż skóra stanie się złota i chrupiąca. Następnie odwróć je i smaż przez następne 2-3 minuty.
4. Wyjmij filety z patelni i wrzuć grzyby shiitake, kapustę pak choy i resztę soku z limonki. Duś przez 3 minuty. Ułóż warzywa na dwóch talerzach, a na tym umieść filety. Wszystko polej wcześniej przygotowanym sosem curry.
MH 05/11
Komentarze