Przepis na łososia według Gordona Ramsaya

Szukasz czegoś na romantyczną kolację z ukochaną? Dziś jeden z najbardziej znanych kucharzy świata Gordon Ramsay proponuje danie, którym wprawisz swoją partnerkę w romantyczny nastrój. A dawka białka z kolei i Ciebie przygotuje na ekscytujący wieczór.

łosoś Gordon Ramsay Olga Nayashkova, shutterstock.com
fot. Olga Nayashkova, 2015, shutterstock.com

To danie dostarczy Ci takich składników, dzięki którym szybko zregenerujesz się nawet po najcięższym dniu pracy. Da też gwarancję, że reszta wieczoru upłynie Ci miło.

Tłuszcze zawarte w łososiu stymulują produkcję testosteronu, który odpowiada za Twoje libido. Żelazo w szpinaku sprzyja lepszemu dotlenieniu organizmu, w tym tych organów, które tego wieczoru będą Ci najbardziej potrzebne.

Te 35 g białka to jest właśnie to, czego mięśnie najbardziej potrzebują, aby się zregenerować po wysiłku. Pikantne przyprawy sprzyjają lepszemu ukrwieniu, a egzotyczne aromaty i imbir uważane są w kulturach Wschodu za afrodyzjaki.

Czego Ci więcej potrzeba? Po prostu włącz muzykę i do dzieła!

Składniki na 2 porcje:

2 filety z łososia po 150 g

100 g liści szpinaku

8-10 rzodkiewek, pokrojonych w plasterki

Marynata:

2 łyżki miodu

1 łyżka soku z limonki

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka musztardy dijon

1/2 łyżki startego imbiru

Dressing:

1 łyżka startego imbiru

3 łyżki octu ryżowego

2 łyżki oleju sezamowego

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki tahini (pasta sezamowa do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)

Sposób przygotowania:

1. To danie doładuje Twoje baterie i wprawi w doskonały nastrój zarówno Ciebie, jak i Twoją partnerkę. Najpierw usuń skórę za pomocą ostrego noża i dokładnie pozbądź się wszystkich ewentualnych ości (najlepiej pęsetą kosmetyczną). Ułóż oba filety w płytkim naczyniu.

2. Teraz marynata. Zmieszaj wszystkie składniki w misce, a następnie zalej filety marynatą, tak by je całkowicie pokryć. Włóż do lodówki na 30 min, aby mięso wchłonęło aromaty. W tym czasie przygotuj dressing, mieszając dokładnie składniki w miseczce.

3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230° C. Na talerzach ułóż ładnie liście szpinaku, na wierzch rozrzuć plasterki rzodkiewiki. Wyciągnij łososia z marynaty i umieść w naczyniu do pieczenia, wysmarowanym olejem. Piecz bez przykrycia około 10 minut.

4. Umieść filety na środku kompozycji z liści szpinaku i rzodkiewki. Delikatnie polej wszystko marynatą. Podaj szybko na stół i obserwuj jej minę, gdy będzie jadła. Wiesz, co ona myśli? „Jakim kochankiem musi być facet, który przygotował tak wyrafinowane danie?”.

Wartości odżywcze dla 1 porcji: energia 354 kcal, białko 35 g, węglowodany 5 g, tłuszcze 13 g

MH 09/10

Zobacz również:
REKLAMA