- 2 kg łopatki wieprzowej bez kości
- sól
- pieprz
- 2 główki czosnku
- 3 laski cynamonu
- 12 liści laurowych
- 150 ml octu jabłkowego
- ½ l wytrawnego cydru
Od jakiegoś czasu prycha się na wieprzowinę – że niesmaczna, tłusta, uboga w składniki odżywcze… Wszystko to bzdura. Czasopismo "Nutrients" dowodzi, że ludzie, którzy przez 6 miesięcy regularnie jedli wieprzowinę, byli mniej spasieni – spadło im BMI i poziom tkanki tłuszczowej.
Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Natrzyj karkówkę solą i pieprzem, a następnie umieść w głębokim naczyniu i piecz przez 40 minut. Wyciągnij mięso i odlej nadmiar tłuszczu do późniejszego polewania mięsa. Wrzuć do naczynia ząbki czosnku, laski cynamonu i liście laurowe.
Na przyprawach ułóż z powrotem mięso, zalej octem jabłkowym i cydrem. Badania w Institute of Food Reasearch wykazały, że ½ l cydru może zawierać tyle samo zwalczających infekcje antyoksydantów, co lampka czerwonego wina. Przykryj naczynie folią i włóż do piekarnika na kolejne 3 godziny – tyle że temperaturę zmniejsz do 180 °C.
Co jakiś czas polewaj mięso wcześniej przygotowanym olejem. Gdy wieprzowina będzie już miękka i skwiercząca, podawaj z ulubionym zestawem pieczonych warzyw.
Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Natrzyj karkówkę solą i pieprzem, a następnie umieść w głębokim naczyniu i piecz przez 40 minut. Wyciągnij mięso i odlej nadmiar tłuszczu do późniejszego polewania mięsa. Wrzuć do naczynia ząbki czosnku, laski cynamonu i liście laurowe.
- ułatwia głęboki sen
- napędza wzrost mięśni
- nie wymaga wiele pracy
- regeneruje po siłowni
- zwiększa płodność
- zwiększa siłę
- pomaga się nie upić
- chroni mózg
- wykańcza kaca
- wygrywa z infekcjami
- chroni Twoje serce
- wzmacnia odporność
- zapewnia energię 24/7
- dodaje sił w dniu meczu
- zapobiega niestrawności
- obniża ciśnienie
- zaimponuje szefowi
- jest megaodżywczy
MH 05/2014
Komentarze
Mens Health, 2016-06-10 13:47:06
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?