Składniki (na 4 porcje):
- łopatka jagnięca
- oliwa z oliwek
- czarny pieprz
- 8 cebul
- 8 łodyżek tymianku
- 2 główki czosnku
- 250 ml octu balsamicznego
- garść szpinaku
- purée z ziemniaków
Jeżeli masz dużo czasu, przyrządź kolację zawierającą 25 g białka na porcję – napędzisz wzrost mięśni i zaspokoisz apetyt na następną dobę. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Natrzyj jagnięcinę oliwą i przyprawami.
W natłuszczonym naczyniu ułóż plastry cebuli, na to połóż mięso. Zawiera ono ponad 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę B12, która obniża ryzyko zachorowania na alzheimera.
Piecz przez 15-20 min i zmniejsz temperaturę do 110 °C. Dodaj tymianek i rozgnieciony czosnek, przykryj i piecz jeszcze przez 5 godz. Wyciągnij z naczynia cebulę oraz czosnek, odstaw. Dolej ocet balsamiczny, po czym zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 1,5 godz.
Gdy jagnięcina dojdzie, dodaj z powrotem cebulę, czosnek ze szpinakiem i piecz jeszcze 4-8 min. Podawaj z purée z ziemniaków, które obniża ciśnienie krwi. Na zdrowie!
Ten posiłek:
- obniża cholesterol
- ułatwia głęboki sen
- napędza wzrost mięśni
- regeneruje po siłowni
- zachwyca gości
- pomaga się nie upić
- wykańcza kaca
- wzmacnia odporność
- ogranicza tłuszcz
- imponuje jej rodzicom
- dojesz następnego dnia
- dodaje sił w dniu meczu
- poprawia trawienie
- obniża ciśnienie
MH 05/2014