Przepis na łopatkę jagnięcą [dieta na masę]

Głodny jak wilk? Oto prosty sposób na podniesienie zdolności twojego mózgu i stłumienie głodu.  

łopatka jagnięca fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Składniki (na 4 porcje):

  • łopatka jagnięca
  • oliwa z oliwek
  • czarny pieprz
  • 8 cebul
  • 8 łodyżek tymianku
  • 2 główki czosnku
  • 250 ml octu balsamicznego
  • garść szpinaku
  • purée z ziemniaków

Jeżeli masz dużo czasu, przyrządź kolację zawierającą 25 g białka na porcję – napędzisz wzrost mięśni i zaspokoisz apetyt na następną dobę. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Natrzyj jagnięcinę oliwą i przyprawami.

W natłuszczonym naczyniu ułóż plastry cebuli, na to połóż mięso. Zawiera ono ponad 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę B12, która obniża ryzyko zachorowania na alzheimera.

Piecz przez 15-20 min i zmniejsz temperaturę do 110 °C. Dodaj tymianek i rozgnieciony czosnek, przykryj i piecz jeszcze przez 5 godz. Wyciągnij z naczynia cebulę oraz czosnek, odstaw. Dolej ocet balsamiczny, po czym zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 1,5 godz.

Gdy jagnięcina dojdzie, dodaj z powrotem cebulę, czosnek ze szpinakiem i piecz jeszcze 4-8 min. Podawaj z purée z ziemniaków, które obniża ciśnienie krwi. Na zdrowie! 

Ten posiłek:

  • obniża cholesterol
  • ułatwia głęboki sen
  • napędza wzrost mięśni
  • regeneruje po siłowni
  • zachwyca gości
  • pomaga się nie upić
  • wykańcza kaca
  • wzmacnia odporność
  • ogranicza tłuszcz
  • imponuje jej rodzicom
  • dojesz następnego dnia
  • dodaje sił w dniu meczu
  • poprawia trawienie
  • obniża ciśnienie 

MH 05/2014

REKLAMA