• 4 plastry bekonu
• 2 ząbki czosnku
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 opakowanie makaronu linguini
• 1 szklanka białego wytrawnego wina
• 250 g mrożonych małży
• 1 garść posiekanej natki pietruszki
• 1 szczypta suszonej papryki chili
• 1 czerwona cebula
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i wrzuć na nią pokrojone w kostkę plasterki bekonu. Smaż kilka minut do czasu, aż tłuszcz się wytopi, a bekon zbrązowieje. Mieszaj od czasu do czasu. Łyżką cedzakową przełóż mięso na talerz obok.
2. Na pozostały tłuszcz na patelni wysyp drobno posiekane ząbki czosnku i posiekaną cebulę. Smaż, aż stanie się przezroczysta. Dodaj chili. Przelej małże gorącą wodą, pozwól im ociec i wrzuć na patelnię.
Mrożone małże możesz zastąpić mrożonymi krewetkami lub mieszanką owoców morza. Też są świetne po krótkim gotowaniu. Następnie zalej wszystko winem i gotuj, aż wino odparuje do 1/4 objętości, czyli około 10 minut.
3. Podczas gdy małże się gotują, nastaw duży garnek z posoloną wodą na makaron. Ugotuj go al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zamiast linguini możesz użyć innego makaronu, na przykład spaghetti lub fettucinni. Najważniejsze, by był pełnoziarnisty i ugotowany al dente.
Odsącz makaron, zostawiając kubek wody po nim. Wrzuć makaron na patelnię, dodaj usmażony bekon, garść posiekanej natki pietruszki i połowę kubka wody po makaronie. Mieszaj i smaż około pół minuty.
Jeżeli makaron wydaje Ci się zbyt suchy, dolej pozostałą wodę z kubka. Podawaj natychmiast.
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
• Energia 472 kcal
• Białko 27 g
• Tłuszcze 8 g
• Węglowodany 63 g,
• Błonnik 13 g.
MH 03/11
Komentarze