[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis na linguini z małżami i bekonem

Włoska pasta frutti di mare z kawałkami bekonu – tak stuningowane danie jest bardziej aromatyczne, ma więcej smaku, ukrytego białka i robi się je w kilkanaście minut, jedną ręką i z zawiązanymi oczami. Sprawdź przepis na makaron jakiego do tej pory nie znałeś!

linguini z małżami fot. Charles Masters
Składniki na 4 porcje:

4 plastry bekonu

2 ząbki czosnku

sól, świeżo zmielony czarny pieprz

1 opakowanie makaronu linguini

1 szklanka białego wytrawnego wina

250 g mrożonych małży

1 garść posiekanej natki pietruszki

1 szczypta suszonej papryki chili

1 czerwona cebula

REKLAMA

Sposób przygotowania:  

1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i wrzuć na nią pokrojone w kostkę plasterki bekonu. Smaż kilka minut do czasu, aż tłuszcz się wytopi, a bekon zbrązowieje. Mieszaj od czasu do czasu. Łyżką cedzakową przełóż mięso na talerz obok.

2. Na pozostały tłuszcz na patelni wysyp drobno posiekane ząbki czosnku i posiekaną cebulę. Smaż, aż stanie się przezroczysta. Dodaj chili. Przelej małże gorącą wodą, pozwól im ociec i wrzuć na patelnię.

Mrożone małże możesz zastąpić mrożonymi krewetkami lub mieszanką owoców morza. Też są świetne po krótkim gotowaniu. Następnie zalej wszystko winem i gotuj, aż wino odparuje do 1/4 objętości, czyli około 10 minut.

3. Podczas gdy małże się gotują, nastaw duży garnek z posoloną wodą na makaron. Ugotuj go al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zamiast linguini możesz użyć innego makaronu, na przykład spaghetti lub fettucinni. Najważniejsze, by był pełnoziarnisty i ugotowany al dente.

Odsącz makaron, zostawiając kubek wody po nim. Wrzuć makaron na patelnię, dodaj usmażony bekon, garść posiekanej natki pietruszki i połowę kubka wody po makaronie. Mieszaj i smaż około pół minuty.

Jeżeli makaron wydaje Ci się zbyt suchy, dolej pozostałą wodę z kubka. Podawaj natychmiast.

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

Energia 472 kcal

Białko 27 g

Tłuszcze 8 g

Węglowodany 63 g,

Błonnik 13 g.

MH 03/11

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij