Danie będzie bardziej interesujące, jeżeli użyjesz, oprócz piersi, mięsa z udek – oczywiście bez kości. Ale tajemnica smaku tkwi w zielonych papryczkach chili.
Do zrównoważenia ostrości świetnie nadaje się lekkie, jasne piwo, na przykład pszeniczne.
Składniki na 6-8 porcji:
- 1 łyżka oliwy
- 2 cebule, posiekane
- 4 zmiażdżone ząbki czosnku
- 750 g filetu z kurczaka, pokrojonego
- 100 g zielonych papryczek chili
- 1 puszka białej fasoli cannellini (400 g)
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczki pieprzu cayenne
- 750 ml bulionu drobiowego
- sól, czarny pieprz
Do zrównoważenia ostrości świetnie nadaje się lekkie, jasne piwo, na przykład pszeniczne.
Sposób przygotowania:
Minuty 0-8. Wydobądź aromaty. Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię z oliwą. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek – podsmażaj ok. 3 minut. Wrzuć kawałki kurczaka, przyprawy i smaż ze wszystkich stron ok. 5 minut.
Minuty 8-9. Zalej bulionem. Wlej bulion i dodaj odsączoną fasolę. Zdrap szpatułką z dna patelni brązowe ślady po smażeniu i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, by potrawa lekko bulgotała.
Minuty 9-29. Gotuj do miękkości. Nie przykrywaj patelni i gotuj na małym ogniu przynajmniej 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Spróbuj i dopraw solą oraz pieprzem.
Wartości odżywcze: energia 270 kcal, białko 26 g, tłuszcze 13 g, węglowodany 11 g (3 g błonnik)
Jak spalić kalorie z kurczaka z białą fasolą?
Wszystko jest dla ludzi, zwłaszcza dobra kuchnia. Oprócz supersmaku, przyjęliśmy superdawkę białka, a z tłuszczem sobie poradzimy.
• Rower - powinieneś 40 minut pojeździć.
• Bieganie - wybiegasz nadwyżkę w 30 minut.
• Pływanie - 40 minut w basenie i z głowy.
• Skakanka - poskacz 30 minut.
Sprawdź też:
Potreningowa shawarma z kurczakiem
MH 08/2013
Komentarze