Składniki na 4 porcje:
• 1 cały kurczak (około 2 kg)
• sok z 2 cytryn
• 5 ząbków czosnku, posiekanych
• ½ łyżki kminku, zmielonego
• 1 łyżeczka chili w proszku
• sól i pieprz do smaku
• ¼ szklanki majonezu light
• ¼ szklanki jogurtu greckiego
• 1 oczyszczona papryczka jalapeno
• 1 szklanka świeżych liści kolendry
• 1 puszka piwa (dla kurczaka!!!)
Sposób przygotowania:
1. Włóż kurczaka do dużej, plastikowej torebki z zamknięciem. Dodaj połowę soku z cytryny, 3 posiekane ząbki czosnku, kminek, chili, sól i pieprz. Zamknij torebkę, potrząśnij zawartością i schowaj wszystko do lodówki na 1-4 godziny.
2. W blenderze zmiksuj na gładki, zielony sos pozostały czosnek oraz sok z cytryny z majonezem, jogurtem, jalapeno i kolendrą.
3. Rozgrzej lekko grilla. Otwórz piwo i upij kilka łyków. Już wystarczy. Z udkami skierowanymi do dołu ostrożnie nadziej kurczaka na puszkę piwa. Cała konstrukcja nie powinna się przewracać. W miarę podpiekania kurczaka piwo będzie parowało, nadając mięsu soczystość.
4. Umieść kurczaka na grillu. Uważając, by kurczak się nie przewrócił, przykryj grill. Piecz około 35-45 minut. Wyciągnij puszkę z wnętrza kurczaka i pozwól mięsu odpocząć przez kolejnych 10 minut przed jedzeniem. Podawaj z zielonym sosem.
MH 07/2014