Przepis na kurczaka w przyprawach po peruwiańsku

To nasz hołd złożony soczystemu kurczakowi w aromatycznej, pikantnej marynacie, która wsiąka głęboko w białe mięso. Do tego dip, który sprawiłby, że nawet stare trampki smakowałyby dobrze i jak to często w życiu bywa, bez puszki piwa się nie obejdzie.

Stephen Lewis
fot. Stephen Lewis

Składniki na 4 porcje:

1 cały kurczak (około 2 kg)

sok z 2 cytryn

5 ząbków czosnku, posiekanych

½ łyżki kminku, zmielonego

1 łyżeczka chili w proszku

sól i pieprz do smaku

¼ szklanki majonezu light

¼ szklanki jogurtu greckiego

1 oczyszczona papryczka jalapeno

1 szklanka świeżych liści kolendry

1 puszka piwa (dla kurczaka!!!)

Sposób przygotowania:

1. Włóż kurczaka do dużej, plastikowej torebki z zamknięciem. Dodaj połowę soku z cytryny, 3 posiekane ząbki czosnku, kminek, chili, sól i pieprz. Zamknij torebkę, potrząśnij zawartością i schowaj wszystko do lodówki na 1-4 godziny.

2. W blenderze zmiksuj na gładki, zielony sos pozostały czosnek oraz sok z cytryny z majonezem, jogurtem, jalapeno i kolendrą.

3. Rozgrzej lekko grilla. Otwórz piwo i upij kilka łyków. Już wystarczy. Z udkami skierowanymi do dołu ostrożnie nadziej kurczaka na puszkę piwa. Cała konstrukcja nie powinna się przewracać. W miarę podpiekania kurczaka piwo będzie parowało, nadając mięsu soczystość.

4. Umieść kurczaka na grillu. Uważając, by kurczak się nie przewrócił, przykryj grill. Piecz około 35-45 minut. Wyciągnij puszkę z wnętrza kurczaka i pozwól mięsu odpocząć przez kolejnych 10 minut przed jedzeniem. Podawaj z zielonym sosem.  

MH 07/2014

Zobacz również:
REKLAMA