[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis na kurczaka w przyprawach po peruwiańsku

To nasz hołd złożony soczystemu kurczakowi w aromatycznej, pikantnej marynacie, która wsiąka głęboko w białe mięso. Do tego dip, który sprawiłby, że nawet stare trampki smakowałyby dobrze i jak to często w życiu bywa, bez puszki piwa się nie obejdzie.

fot. Stephen Lewis
Składniki na 4 porcje:

1 cały kurczak (około 2 kg)

sok z 2 cytryn

5 ząbków czosnku, posiekanych

½ łyżki kminku, zmielonego

1 łyżeczka chili w proszku

sól i pieprz do smaku

¼ szklanki majonezu light

¼ szklanki jogurtu greckiego

1 oczyszczona papryczka jalapeno

1 szklanka świeżych liści kolendry

1 puszka piwa (dla kurczaka!!!)

REKLAMA

Sposób przygotowania:

1. Włóż kurczaka do dużej, plastikowej torebki z zamknięciem. Dodaj połowę soku z cytryny, 3 posiekane ząbki czosnku, kminek, chili, sól i pieprz. Zamknij torebkę, potrząśnij zawartością i schowaj wszystko do lodówki na 1-4 godziny.

2. W blenderze zmiksuj na gładki, zielony sos pozostały czosnek oraz sok z cytryny z majonezem, jogurtem, jalapeno i kolendrą.

3. Rozgrzej lekko grilla. Otwórz piwo i upij kilka łyków. Już wystarczy. Z udkami skierowanymi do dołu ostrożnie nadziej kurczaka na puszkę piwa. Cała konstrukcja nie powinna się przewracać. W miarę podpiekania kurczaka piwo będzie parowało, nadając mięsu soczystość.

4. Umieść kurczaka na grillu. Uważając, by kurczak się nie przewrócił, przykryj grill. Piecz około 35-45 minut. Wyciągnij puszkę z wnętrza kurczaka i pozwól mięsu odpocząć przez kolejnych 10 minut przed jedzeniem. Podawaj z zielonym sosem.  

MH 07/2014

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij