• 8 udek kurczaka
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 czerwona papryka
• 1 średnia cebula
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 4 ząbki czosnku
• 1,5 szklanki bulionu z drobiu
• 10-12 czarnych oliwek
• 2 puszki całych pomidorów
• 2 łyżki natki pietruszki
• szczypta chili
Kulinarne patenty
Czerwona papryka. Ma w sobie więcej witaminy C niż cytryna. Dojrzała ma słodko-kwaśny smak, ale jeżeli chcesz go podostrzyć, usuń gniazda nasienne, lecz do gotowania wrzuć pestki razem z papryką
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej w głębokiej patelni oliwę. Dopraw kurczaka solą i pieprzem i wrzuć go skórą do dołu. Od czasu do czasu obracaj, aż mięso będzie brązowe i chrupkie z każdej strony (ok. 8-10 minut). Odłóż go na bok.
2. Zmniejsz ogień pod patelnią. Wrzuć pokrojoną w paski paprykę, posiekaną cebulę, połówki oliwek, zmiażdżony czosnek, chili i gotuj 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dolej wino, zamieszaj i gotuj jeszcze 5 minut, aż lekko odparuje.
3. Wlej gorący bulion i dodaj posiekane pomidory. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut. Włóż mięso (tym razem skórką do góry), zmniejsz ogień na średni i gotuj kolejne 20 minut.
4. Sos powinien zgęstnieć i zredukować się do połowy. Wylej na talerz polentę (przepis poniżej), pozwól jej nieco ostygnąć i wyłóż na nią przygotowane danie. Całość posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze dla 1 porcji: energia 490 kcal, białko 35 g, tłuszcze 29 g, węglowodany 15 g
Polenta rządzi!
Włoski ludowy klasyk ma konsystencję mamałygi i jest robiony z mąki lub drobnej kaszki kukurydzianej.
1. Polenta - przepis
1,7 l wody zagotować z solą. Podczas wrzenia stopniowo dosypywać 250 g mąki i stale mieszać. Gotować 40 min, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
2. Jak jeść polentę
Zmoczyć wodą dużą drewnianą deskę, wylać na nią polentę, wyrównać boki szpatułką i odczekać 5 min. Podawać do mięs z sosami lub z roztopionym serem. Jeżeli pozwolisz jej stężeć, to posmarowana oliwą smakuje świetnie z patelni lub grilla.
MH 10/10
Komentarze