Grillowanie wydobędzie z ziaren kukurydzy całą naturalną słodycz. Pamiętaj tylko, że tak jak mięso lub ryba, świeża kukurydza stanie się twarda i sucha, jeśli za długo przytrzymasz ją na ruszcie. Wyeliminujesz to ryzyko, pozwalając jej najpierw podgotować się we własnych liściach, a dopiero później wrzucając obraną kolbę na ruszt - dosłownie na chwilkę.
Składniki na 4 porcje:
- 4 kolby kukurydzy
- ¼ szklanki masła, w temperaturze pokojowej
- ¼ szklanki białego miso
Sposób przygotowania:
1. Obierz kukurydzę z liści, ale nie odrywaj ich od podstawy kolby. Usuń nici z kukurydzy. Zawiń kolbę z powrotem w liście, a następnie zamocz w zimnej wodzie na 5 minut przed grillowaniem.
2. Przygotuj masło miso: wymieszaj ze sobą masło i białe miso do uzyskania gładkiej masy. Odstaw.
3. Rozgrzej grill. Połóż kolby w liściach na ruszt - na około 10 minut. Obracaj je delikatnie co kilka minut. Kukurydza ugotuje się na parze wewnątrz liści. Wtedy obierz kolby i ułóż je z powrotem na ruszcie. Grilluj, obracając je co jakiś czas, aż nabiorą złocistego odcienia - przez około 5 minut. Przenieś kukurydzę na talerze i natrzyj grubo masłem miso. Gotowe do podania.
Lubisz grillować? Sprawdź też:
Krewetki z grilla w sosie chrzanowym
Grillowaną makrelę w sosie z ziaren zielonego pieprzu
Kurczaka w przyprawach po peruwiańsku
MH 07/2014