[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis na kukurydzę z grilla z masłem miso

W amerykańskich filmach nieomylnym znakiem, że to już lato, są dzieci w ogrodniczkach objadające się słodką, gotowaną kukurydzą na werandzie. My proponujemy Ci ją, tyle że w wersji pro - z grilla, z dodatkiem dwóch rodzajów masła.

fot. Stephen Lewis
Grillowanie wydobędzie z ziaren kukurydzy całą naturalną słodycz. Pamiętaj tylko, że tak jak mięso lub ryba, świeża kukurydza stanie się twarda i sucha, jeśli za długo przytrzymasz ją na ruszcie. Wyeliminujesz to ryzyko, pozwalając jej najpierw podgotować się we własnych liściach, a dopiero później wrzucając obraną kolbę na ruszt - dosłownie na chwilkę.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kolby kukurydzy
  • ¼ szklanki masła, w temperaturze pokojowej
  • ¼ szklanki białego miso

Sposób przygotowania:

1. Obierz kukurydzę z liści, ale nie odrywaj ich od podstawy kolby. Usuń nici z kukurydzy. Zawiń kolbę z powrotem w liście, a następnie zamocz w zimnej wodzie na 5 minut przed grillowaniem.

2. Przygotuj masło miso: wymieszaj ze sobą masło i białe miso do uzyskania gładkiej masy. Odstaw.

3. Rozgrzej grill. Połóż kolby w liściach na ruszt - na około 10 minut. Obracaj je delikatnie co kilka minut. Kukurydza ugotuje się na parze wewnątrz liści. Wtedy obierz kolby i ułóż je z powrotem na ruszcie. Grilluj, obracając je co jakiś czas, aż nabiorą złocistego odcienia - przez około 5 minut. Przenieś kukurydzę na talerze i natrzyj grubo masłem miso. Gotowe do podania.

Lubisz grillować? Sprawdź też:

Wieprzowinę z grilla na ostro

Krewetki z grilla w sosie chrzanowym

Grillowaną makrelę w sosie z ziaren zielonego pieprzu

Pieczone żeberka

Kurczaka w przyprawach po peruwiańsku

Ostre meksykańskie tacos

MH 07/2014

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij