80% kcal w krewetkach pochodzi z białka, co czyni te owoce morza jednym z najchudszych źródeł tego sycącego składnika. Przyrządzając je w skorupkach, ochronisz mięso przed bezpośrednim żarem, co sprawi, że będą bardzo soczyste.
Składniki na 4 porcje:
• 2 szklanki wody
• ¼ szklanki soli
• ¼ szklanki cukru
• 24 oczyszczone krewetki
• sól i pieprz do smaku
• ½ szklanki ketchupu
• sok z połowy cytryny plus kilka przepołowionych cytryn do zgrillowania
• 1 łyżka chrzanu
• 1 łyżeczka pikantnego sosu
• 1 łyżeczka przyprawy Old Bay
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj w rondelku wodę, sól i cukier – podgrzewaj, aż się rozpuszczą. Poczekaj, aż zalewa całkiem się schłodzi i dodaj do niej szklankę lodu, aby mocniej ją zmrozić. Wrzuć do tego krewetki i pozwól im nasiąkać przez 30 minut (raczej nie dłużej, bo będą za słone).
2. W międzyczasie wymieszaj ketchup, sok z cytryny, chrzan i pikantny sos (np. sriracha). Spróbuj, czy nie za ostre.
3. Rozgrzej grilla. Odsącz krewetki i osusz je papierowym ręcznikiem. Przypraw mieszanką Old Bay, a później ułóż na grillu razem z połówkami cytryny. Grilluj, aż skorupki lekko zbrązowieją, a mięso się zaróżowi – po 2 minuty z każdej strony. Cytrynę zdejmij, gdy pojawią się na niej paseczki od rusztu. Serwuj krewetki na talerzu z połówkami cytryny i miseczką sosu obok.
MH 07/14