[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Przepis na krewetki z grilla z sosem chrzanowym

Jeśli istnieje zdrowszy sposób na rozpoczęcie sezonu grillowego, to my go nie znaleźliśmy. Przyprawione klasyczną mieszanką Old Bay, z ognistym sosem chrzanowym, kilkoma zgrillowanymi połówkami cytryny i zimnym piwkiem – te krewetki to niebo w gębie.

fot. Stephen Lewis
80% kcal w krewetkach pochodzi z białka, co czyni te owoce morza jednym z najchudszych źródeł tego sycącego składnika. Przyrządzając je w skorupkach, ochronisz mięso przed bezpośrednim żarem, co sprawi, że będą bardzo soczyste.

Składniki na 4 porcje:

• 2 szklanki wody

• ¼ szklanki soli

• ¼ szklanki cukru

• 24 oczyszczone krewetki

• sól i pieprz do smaku

• ½ szklanki ketchupu

• sok z połowy cytryny plus kilka przepołowionych cytryn do zgrillowania

• 1 łyżka chrzanu

• 1 łyżeczka pikantnego sosu

• 1 łyżeczka przyprawy Old Bay

REKLAMA

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj w rondelku wodę, sól i cukier – podgrzewaj, aż się rozpuszczą. Poczekaj, aż zalewa całkiem się schłodzi i dodaj do niej szklankę lodu, aby mocniej ją zmrozić. Wrzuć do tego krewetki i pozwól im nasiąkać przez 30 minut (raczej nie dłużej, bo będą za słone).

2. W międzyczasie wymieszaj ketchup, sok z cytryny, chrzan i pikantny sos (np. sriracha). Spróbuj, czy nie za ostre.

3. Rozgrzej grilla. Odsącz krewetki i osusz je papierowym ręcznikiem. Przypraw mieszanką Old Bay, a później ułóż na grillu razem z połówkami cytryny. Grilluj, aż skorupki lekko zbrązowieją, a mięso się zaróżowi – po 2 minuty z każdej strony. Cytrynę zdejmij, gdy pojawią się na niej paseczki od rusztu. Serwuj krewetki na talerzu z połówkami cytryny i miseczką sosu obok. 

MH 07/14

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij