Przepis na krewetki z grilla z sosem chrzanowym

Jeśli istnieje zdrowszy sposób na rozpoczęcie sezonu grillowego, to my go nie znaleźliśmy. Przyprawione klasyczną mieszanką Old Bay, z ognistym sosem chrzanowym, kilkoma zgrillowanymi połówkami cytryny i zimnym piwkiem – te krewetki to niebo w gębie.

Stephen Lewis
fot. Stephen Lewis

80% kcal w krewetkach pochodzi z białka, co czyni te owoce morza jednym z najchudszych źródeł tego sycącego składnika. Przyrządzając je w skorupkach, ochronisz mięso przed bezpośrednim żarem, co sprawi, że będą bardzo soczyste.

Składniki na 4 porcje:

• 2 szklanki wody

• ¼ szklanki soli

• ¼ szklanki cukru

• 24 oczyszczone krewetki

• sól i pieprz do smaku

• ½ szklanki ketchupu

• sok z połowy cytryny plus kilka przepołowionych cytryn do zgrillowania

• 1 łyżka chrzanu

• 1 łyżeczka pikantnego sosu

• 1 łyżeczka przyprawy Old Bay

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj w rondelku wodę, sól i cukier – podgrzewaj, aż się rozpuszczą. Poczekaj, aż zalewa całkiem się schłodzi i dodaj do niej szklankę lodu, aby mocniej ją zmrozić. Wrzuć do tego krewetki i pozwól im nasiąkać przez 30 minut (raczej nie dłużej, bo będą za słone).

2. W międzyczasie wymieszaj ketchup, sok z cytryny, chrzan i pikantny sos (np. sriracha). Spróbuj, czy nie za ostre.

3. Rozgrzej grilla. Odsącz krewetki i osusz je papierowym ręcznikiem. Przypraw mieszanką Old Bay, a później ułóż na grillu razem z połówkami cytryny. Grilluj, aż skorupki lekko zbrązowieją, a mięso się zaróżowi – po 2 minuty z każdej strony. Cytrynę zdejmij, gdy pojawią się na niej paseczki od rusztu. Serwuj krewetki na talerzu z połówkami cytryny i miseczką sosu obok. 

MH 07/14

Zobacz również:
REKLAMA