[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis na krewetki w stylu chińskim

To danie to świetna okazja do opanowania chińskiej sztuki smażenia stir-fry, która pozwala zachować w potrawach wszystkie wartości odżywcze i walory smakowe. A jest o co walczyć, bo krewetki to smakowity kąsek i prawdziwa kopalnia białka dla Twoich mięśni.

krewetki fot. Filk, 2015, shutterstock.com
Składniki:

1 łyżka sosu sojowego

1/2 szklanki soku pomarańczowego

2 łyżki octu z czerwonego wina

1/2 łyżki skrobii kukurydzianej

1 łyżka cukru

1 łyżka oleju roślinnego

1 łyżeczka suszonych płatków chili

2 ząbki czosnku

1/2 łyżki startego, świeżego imbiru

1 czerwona papryka

1/2 kg średniej wielkości krewetek

1/2 szklanki prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych

1 gruby szczypior

REKLAMA

Kulinarne patenty

1. Skrobia kukurydziana

Jest niezastąpiona w chińskiej kuchni. Używa się jej do wiązania sosów, nadawania im konsystencji i smaku.

2. Zielony szczypior

Nadaje się świetnie do garnirowania dań, a jego posiekane, białe części – podobnie jak cebula – dodają aromatu i smaku podczas gotowania.

3. Krewetki

Świeże lub mrożone, należy obrać z pancerzyków (zostawiając końcówkę ogona) i oczyścić z resztek przewodu pokarmowego (czarna żyłka na spodzie).

Jak zrobić:

1. Połącz w misce sos sojowy, sok pomarańczowy, ocet, skrobię oraz cukier i dobrze wymieszaj.

2. Postaw na wysokim ogniu wok lub inny duży garnek z grubym dnem. Wlej olej, a kiedy zacznie lekko dymić, wrzuć drobno posiekany czosnek, chili, imbir i posiekane, białe części szczypioru.

3. Smaż przez 30 sekund, stale mieszając i nie dopuszczając do zbrązowienia. Dorzuć pokrojoną w kostki paprykę i smaż 1 minutę, ciągle mieszając.

Wsyp krewetki i orzeszki, smaż około 3 minut, aż krewetki staną się różowe. Wlej sos, gotuj jeszcze 30 sekund, aż sos dokładnie otoczy krewetki. Podawaj z brązowym ryżem, posypane zielonym szczypiorem i orzeszkami.

Wartości odżywcze dla 1 porcji: energia 360 kcal, białko 34 g, węglowodany 16 g, tłuszcze 19 g

Kung Pao

Ten słodko-ostry sos pasuje doskonale do niektórych owoców morza, ale podaje się go także w innych postaciach.

1. Pierś z kurczaka

Możesz wykorzystać filet z piersi kurczaka, pokrojony w niedużą kostkę lub skrzydełka. Wymaga to jednak nieco dłuższego czasu smażenia niż krewetek.

2. Wieprzowina

Najlepszy będzie schab pokrojony w małą kostkę lub w niewielkie słupki. On także wymaga dłuższej obróbki, więc rozpocznij stirfry od niego, a później dorzuć resztę składników.

MH 06/10 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij