• 1 łyżka sosu sojowego
• 1/2 szklanki soku pomarańczowego
• 2 łyżki octu z czerwonego wina
• 1/2 łyżki skrobii kukurydzianej
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka oleju roślinnego
• 1 łyżeczka suszonych płatków chili
• 2 ząbki czosnku
• 1/2 łyżki startego, świeżego imbiru
• 1 czerwona papryka
• 1/2 kg średniej wielkości krewetek
• 1/2 szklanki prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych
• 1 gruby szczypior
Kulinarne patenty
1. Skrobia kukurydziana
Jest niezastąpiona w chińskiej kuchni. Używa się jej do wiązania sosów, nadawania im konsystencji i smaku.
2. Zielony szczypior
Nadaje się świetnie do garnirowania dań, a jego posiekane, białe części – podobnie jak cebula – dodają aromatu i smaku podczas gotowania.
3. Krewetki
Świeże lub mrożone, należy obrać z pancerzyków (zostawiając końcówkę ogona) i oczyścić z resztek przewodu pokarmowego (czarna żyłka na spodzie).
Jak zrobić:
1. Połącz w misce sos sojowy, sok pomarańczowy, ocet, skrobię oraz cukier i dobrze wymieszaj.
2. Postaw na wysokim ogniu wok lub inny duży garnek z grubym dnem. Wlej olej, a kiedy zacznie lekko dymić, wrzuć drobno posiekany czosnek, chili, imbir i posiekane, białe części szczypioru.
3. Smaż przez 30 sekund, stale mieszając i nie dopuszczając do zbrązowienia. Dorzuć pokrojoną w kostki paprykę i smaż 1 minutę, ciągle mieszając.
Wsyp krewetki i orzeszki, smaż około 3 minut, aż krewetki staną się różowe. Wlej sos, gotuj jeszcze 30 sekund, aż sos dokładnie otoczy krewetki. Podawaj z brązowym ryżem, posypane zielonym szczypiorem i orzeszkami.
Wartości odżywcze dla 1 porcji: energia 360 kcal, białko 34 g, węglowodany 16 g, tłuszcze 19 g
Kung Pao
Ten słodko-ostry sos pasuje doskonale do niektórych owoców morza, ale podaje się go także w innych postaciach.
1. Pierś z kurczaka
Możesz wykorzystać filet z piersi kurczaka, pokrojony w niedużą kostkę lub skrzydełka. Wymaga to jednak nieco dłuższego czasu smażenia niż krewetek.
2. Wieprzowina
Najlepszy będzie schab pokrojony w małą kostkę lub w niewielkie słupki. On także wymaga dłuższej obróbki, więc rozpocznij stirfry od niego, a później dorzuć resztę składników.
MH 06/10
Komentarze