Jedz i chudnij
Tylko na pozór to niemożliwe. Kanapka z tuńczykiem zaspokoi Twój głód i uspokoi. Nadwaga Ci nie grozi.
1. Bułka pełnoziarnista
Lekarze i dietetycy w tym wypadku zgadzają się co do joty: trzeba jeść 18 g błonnika dziennie, żeby zachować szczupłą sylwetkę i dobre zdrowie. Jedna taka bułka zapewni Ci połowę tego zapotrzebowania.
2. Młoda cebula
Młoda cebulka zawiera dużo witamin C i B1, co sprzyja przemianie węglowodanów w energię. Cebula zawiera też dużo błonnika i wapnia.
3. Ser cheddar
To nieprawda, że cheddar jest tłusty! (jak na ser oczywiście). Ma dwa razy mniej tłuszczu niż np. ementaler. Jednocześnie zawiera dużo wapnia, które wg „Journal of Nutrition” pomaga walczyć z nadwagą.
4. Kukurydza z puszki
Puszka kukurydzy zawsze powinna być w Twojej lodówce. Żółte ziarenka zawierają mnóstwo błonnika, który reguluje trawienie. Są też doskonałym źródłem wit. C. Wg „Journal of The American College of Nutrition” ludzie, którzy mają niedobór witaminy C, spalają podczas treningu 30% mniej tłuszczu.
5. Czerwona papryka
Badanie opublikowane w „Journal of the International Society of Sports Nutrition” wykazało, że obecność czerwonej papryki w diecie zwiększa ilość spalanych węglowodanów. I to nie tylko podczas treningu, ale też w czasie snu.
6. Tuńczyk z puszki
Tuńczyk to jedna z najlepszych ryb w czasie diety odchudzającej. Ma mało tłuszczu, a dużo białka. Oprócz tego zawiera też spore ilości witamin B6 i B12. A one przyspieszają metabolizm. Zamiast robić zapasy, zamienisz jedzenie na energię.