[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.9

Przepis na jajka: po treningu i po szkocku

Chrupiąca panierka i płynne żółtko, czyli jajko marzenie. I w dodatku skuteczne bez względu na cel, jaki sobie postawisz.  

Jajka po szkocku

Powrót do formy - postaw na jajka po siłowni

Jajka same w sobie są potężną bronią w walce o mięśnie, ale w towarzystwie takich dodatków nie mają sobie równych. Dostarczą Ci białka i świetnych dla serca kwasów omega-3 (jeżeli trafisz gdzieś na kacze jaja, to zdublujesz wszystkie korzyści), kaszanka zaopatrzy w żelazo, boczek w kalorie niezbędne do budowania masy, a orzeszki piniowe ustabilizują poziom cholesterolu. Każda porcja ma 28 g białka i jako przekąska po siłowni będzie doskonała. Co dopiero cztery!

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka oleju
  • 15 g musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna
  • 1 dodatkowe jajko
  • mleko

Dodatki:

  • 150 g kaszanki
  • 150 g boczku w plastrach
  • 80 g bułki tartej
  • 15 g orzeszków piniowych, pokruszonych

Sposób na 4 sztuki

1. Ogień i woda

Wstaw jajka do zimnej wody w garnku i gotuj je przez 3,5 minuty. Wyjmij je i przełóż do miski z wodą i lodem na 20 minut.

REKLAMA

2. Blender w ruch

Zmiksuj kaszankę, boczek, olej, musztardę, mąkę kukurydzianą, sól i pieprz na jednolitą masę. Obierz jajka i obtocz je. Wstaw do lodówki na 15 min.

3. Panierowanie

Do trzech misek wsyp mąkę, wbij jajko rozkłócone z mlekiem i bułkę tartą z orzeszkami. Panieruj jaja, trzymając się tej kolejności.

4. Pieczenie

Skrop jaja olejem i wstaw na blasze do piekarnika 180 °C na 15-18minut, aż będą chrupiące z zewnątrz, a żółtko pozostanie płynne.

Co zyskujesz?

  • Węgle 14 g
  • Białko 28 g
  • Tłuszcze 39 g
  • Kcal 520

Najedz się do syta - jedno jajko wystarcza na długo

Podobno jaja po szkocku wymyślono w XIX wieku jako przekąskę dla podróżnych opuszczających Londyn. Inni twierdzą, że są inspirowane kuchnią hinduską, ale bez względu na pochodzenie jaja dają radę. Zwłaszcza gdy dorzuci się do nich przemyślane dodatki.

Tutaj mamy niskokaloryczą fasolkę szparagową z sycącym błonnikiem i saponinami stabilizującymi poziom cukru we krwi. Jeszcze dłużej będziesz czuł się najedzony, jeżeli swoją panierkę zrobisz z czerstwego, żytniego chleba.

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 15 g musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna
  • 1 dodatkowe jajko
  • mleko

Dodatki:

• 200 g mielonego schabu

• 100 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej

• 80 g bułki tartej

Sposób na 4 sztuki

1. Ogień i woda

Wiesz, co robić – jaja do wody, zagotować przez 3 min 30 sekund, wyjąć i do miski z wodą i lodem na 20 minut. Pilnuj zegarka, bo będziesz je miał na twardo.

2. Blender w ruch

Zblenduj mięso, fasolkę szparagową, olej, musztardę, mąkę kukurydzianą, sól i pieprz. Obierz jaja i obtocz w masie. Wstaw na kwadrans do lodówki.

3. Panierowanie

Do jednej miski mąka, do drugiej jajko z mlekiem, do trzeciej bułka tarta i panierujemy, trzymając się powyższej kolejności.

4. Pieczenie

Połóż jajka na blasze, skrop olejem i wstaw do piekarnika 180 °C na 15-18 minut. Tu także pilnuj zegarka. 

Co zyskujesz?

  • Węgle 13 g
  • Białko 25 g
  • Tłuszcze 16 g
  • Kcal 300

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij