• szklanka jogurtu greckiego 2%
• ¼ szklanki oliwy z oliwek extra-virgin
• 2 łyżki octu winnego
• 2 łyżeczki musztardy Dijon
• 2 łyżeczki cukru
• ¼ szklanki posiekanych liści mięty
• comber jagnięcy (4 kawałki po ok. 200 g)
• świeżo zmielona papryka
• sól
Sposób przygotowania:
1. Jogurt, oliwę, ocet winny, musztardę Dijon, cukier oraz miętę włóż do miski, a następnie zmieszaj do konsystencji sosu. Całość przypraw solą oraz świeżo zmieloną papryką. Miskę z sosem przykryj folią i schowaj do lodówki, ale nie przechowuj jej tam dłużej niż 4 godziny.
2. Rozpal grilla do średniej temperatury, z uwzględnieniem obszarów o niższej temperaturze (wystarczy, że w pewnych częściach paleniska wysypiesz mniej węgla). Jagnięcinę przypraw solą oraz świeżo zmieloną papryką, a następnie grilluj mięso pod przykryciem w średniej temperaturze, często obracając, dopóki mięso nie będzie z obu stron upieczone (zajmie to około 7 minut na obie strony).
Przełóż mięso do strefy niższej temperatury i pozostaw je tam 10-15 minut, by miało okazję dojrzeć. Po tym czasie mięso przełóż na talerz, odczekaj 5 minut, dodaj sos i podawaj.
Grilluj zielone: fasolka szparagowa z grilla
Umyj i obierz (odetnij końcówki) 0,5 kg fasolki szparagowej. W dużej misce wymieszaj fasolkę z jedną łyżką oliwy extra-virgin, a następnie przypraw solą i świeżo zmieloną papryką.
Grilluj w strefie średniej temperatury, w specjalnym koszyku do grillowania warzyw, przerzucając zawartość koszyka od czasu do czasu. Po 3-5 minutach, gdy fasola będzie już zrumieniona i chrupiąca, wyłóż ją na talerz, polej oliwą z oliwek i podawaj z jagnięciną.
Więcej przepisów na aromatyczne i pełne smaku mięsa zrobione techniką BBQ znajdziesz w najnowszym, sierpniowym numerze Men' Health, który od piątku 24 lipca jest już w sprzedaży! Przejrzyj jego zawartość tutaj: Men's Health 08/2015.
MH
Komentarze