Przepis na idealny stek wołowy

Idealny stek wołowy? Koniec kulinarnego teoretyzowania, koniec z chowaniem się po krzakach – pora podjąć rękawicę. Sprawdzamy się w boju. Pora na wołowinę, czyli to, co tygryski (my zresztą też) lubią najbardziej. Od nas dostajesz wypróbowany przepis na stek. Reszta należy do Ciebie.

Przepis na idealny stek wołowy Misha Gravenor
fot. Misha Gravenor

Stek wołowy - co i jak

Mięsożerni drapieżnicy lubią jeść w samotności. Oglądanie programów kulinarnych w telewizji – których skądinąd jest zatrzęsienie na każdym kanale – przypomina trochę oglądanie pornografii w sieci. Niby fajne, ale nie do końca. Łączy je przede wszystkim jedno: więcej czasu poświęcamy na oglądaniu gotowania czy seksu niż na samo gotowanie i seks. To głupie i nie ma na to innego słowa.

Postanowiliśmy więc wrócić do realu, odnaleźć właściwe proporcje i postawić prawdziwe wyzwania. Tylko gotując samemu, można sprawdzić swoje umiejętności, a jeżeli jeszcze ma się umiejętność czytania ze zrozumieniem, sprawa robi się łatwiejsza, niż wygląda. Nasi szefowie kuchni przeprowadzą Cię, krok po kroku, po kuchennym polu minowym i gwarantują pełne kulinarne zwycięstwo. Order Virtuti Culinari już na Ciebie czeka.

Gdy gotujesz tylko dla siebie, nie musisz specjalnie kombinować. Wrzuć na patelnię kilka warzyw, które masz w lodówce, podsmaż na oliwie, wbij jajko lub dwa na sadzone i gotowe.

Średnio wysmażony stek wołowy z patelni

Stosunek przyjemności z jedzenia do włożonej robocizny i czasu jest w tym przypadku zadziwiająco korzystny na rzecz przyjemności. To nie zdarza się często i trzeba to wykorzystać.

Składniki na stek wołowy:

  • 250 g steku z łopatki
  • 1 ząbek przeciśniętego czosnku
  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • sól morska, gruboziarnista, świeżo mielony czarny pieprz 
  • 4 łodygi świeżego tymianku i/lub oregano
  • 1/2 torebki szpinaku baby

Sposób przyrządzania steku wołowego:

1. Opłucz mięso i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Posyp je z obu stron solą i pieprzem. Odstaw.

2. Rozgrzej mocno żeliwną patelnię z grubym dnem na średnim ogniu. Skrop ją oliwą, rozprowadź ją na całej powierzchni i połóż mięso. Smaż z jednej strony, aż zbrązowieje – 5-6 minut.

3. Obróć stek na drugą stronę i przesuń go ze środka patelni na jej brzeg. W wolnym miejscu po drugiej stronie patelni roztop masło, wrzuć posiekane zioła i czosnek. Zamieszaj. By uzyskać średni stopień wysmażenia, trzymaj stek na patelni ok. 4 minut.

4. Przełóż stek z patelni na folię aluminiową, dodaj 2 łyżki sosu, zawiń i odstaw na kilka minut. Odlej trochę tłuszczu i wsyp szpinak. Wymieszaj i przykryj na 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem. 

Czas na smak

Polewanie steku sosem własnym sprawia, że mięso ma intensywniejszy smak oraz jest ładniej i równomierniej opieczone.

 

Kuchnia rządzi: jak przygotować idealny stek wołowy?Michael Hoeweller
fot. Michael Hoeweller

 

1. Po odwróceniu steku na drugą stronę przesuń go na brzeg patelni. Pod ręką zgromadź to, co doda mięsu aromatu – zmiażdżone ząbki czosnku, gałązki tymianku lub rozmarynu, ziarenka pieprzu.

 

Kuchnia rządzi: jak przygotować idealny stek wołowy?Michael Hoeweller
fot. Michael Hoeweller

 

2 Chwytając rączkę rękawicą kuchenną lub ścierką tak przechyl patelnię, aby skwierczący sos znalazł się po jednej stronie. Dodaj masło i aromatyczne dodatki.

 

Kuchnia rządzi: jak przygotować idealny stek wołowy?Michael Hoeweller
fot. Michael Hoeweller

 

3. Dużą łyżką zbierz sos z patelni i polewaj nim stek, aż mięso nim nasiąknie. Po zdjęciu mięsa z patelni przełóż je na aluminiową folię, dodaj jeszcze 1-2 łyżki sosu, zawiń i odstaw na 2-3 minuty.

Łatwiejszy szpinak

Nie musisz przygotowywać szpinaku osobno. Wystarczy, że przełożysz stek na deskę do krojenia, odlejesz z patelni większość tłuszczu i wrzucisz na nią pół paczki szpinaku (wcześniej usuwając z niego zdrewniałe części). Podgrzewaj liście na średnim ogniu, stale je mieszając, aż ściemnieją i zmiękną. Sos z patelni nada im dodatkowego smaku. Na koniec dopraw je solą i świeżo zmielonym pieprzem.   

Przepis na idealny stek wołowy Misha Gravenor
fot. Misha Gravenor

Trzy mięsa dla jednego

Łatwo znaleźć je w sklepach, ale warto włożyć trochę wysiłku w znalezienie najświeższych i najbardziej soczystych kawałków. 

Łopatka

Ten rodzaj mięsa nie jest tak powszechnie znany, jak stek z kością lub żeberka, ale warto o niego dopytać. Ma marmurkowatą strukturę, która nadaje mu delikatności i głębokiego aromatu, jest również łatwy w przygotowaniu, ponieważ jest cięty na kawałki o równej grubości. Dzięki temu łatwo go równomiernie upiec w stałej temperaturze.

Przepis na idealny stek wołowy Misha Gravenor
fot. Misha Gravenor

Polędwica

W rzeczywistości najchudszy i najmniej kaloryczny rodzaj steku. Mimo braku marmurkowatej struktury tłuszczu, jest bardzo delikatny. Jeżeli chcesz, by mięso było jeszcze smaczniejsze, dobrze je dopraw i zamarynuj.  

Przepis na idealny stek wołowy Misha Gravenor
fot. Misha Gravenor

Łata

Ma mocny aromat i najlepiej smakuje, jeśli przekroi się ją w poprzek włókien przed samym podaniem. Kosztuje mniej niż filet mignon, a jej resztki świetnie nadadzą się do sałatki. Pamiętaj jednak, żeby podczas smażenia cały czas jej doglądać. Jeśli potrzymasz ją na patelni o kilka sekund za długo, stanie się tak twarda, że trudno ją będzie zjeść. 

Bonus: Szybka sałatka w sosie własnym

Ponieważ nie samym mięsem facet żyje (chociaż niektórzy przekonują na własnym przykładzie, że można jeść tylko mięso i przeżyć). Jeżeli solą i pieprzem doprawisz dojrzałe, pokrojone w plastry pomidory, a następnie skropisz je oliwą, warzywa puszczą swój sos, naturalny winegret. Możesz go modyfikować według własnych upodobań:

Urozmaicenie. Dodaj świeżych ziół – posiekanej natki pietruszki, bazylii lub oregano.

Wzmocnienie. Dorzuć do pomidorów 1/4 szklanki odsączonej fasoli z puszki (np. białej).

Doprawienie. Dodaj odrobinę ulubionej musztardy, drobno pokrojoną cebulkę lub pastę z anchois.

MH 07/2013

Zobacz również:
REKLAMA