Stek wołowy - co i jak
Mięsożerni drapieżnicy lubią jeść w samotności. Oglądanie programów kulinarnych w telewizji – których skądinąd jest zatrzęsienie na każdym kanale – przypomina trochę oglądanie pornografii w sieci. Niby fajne, ale nie do końca. Łączy je przede wszystkim jedno: więcej czasu poświęcamy na oglądaniu gotowania czy seksu niż na samo gotowanie i seks. To głupie i nie ma na to innego słowa.
Postanowiliśmy więc wrócić do realu, odnaleźć właściwe proporcje i postawić prawdziwe wyzwania. Tylko gotując samemu, można sprawdzić swoje umiejętności, a jeżeli jeszcze ma się umiejętność czytania ze zrozumieniem, sprawa robi się łatwiejsza, niż wygląda. Nasi szefowie kuchni przeprowadzą Cię, krok po kroku, po kuchennym polu minowym i gwarantują pełne kulinarne zwycięstwo. Order Virtuti Culinari już na Ciebie czeka.
Gdy gotujesz tylko dla siebie, nie musisz specjalnie kombinować. Wrzuć na patelnię kilka warzyw, które masz w lodówce, podsmaż na oliwie, wbij jajko lub dwa na sadzone i gotowe.
Średnio wysmażony stek wołowy z patelni
Stosunek przyjemności z jedzenia do włożonej robocizny i czasu jest w tym przypadku zadziwiająco korzystny na rzecz przyjemności. To nie zdarza się często i trzeba to wykorzystać.
Składniki na stek wołowy:
- 250 g steku z łopatki
- 1 ząbek przeciśniętego czosnku
- 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- sól morska, gruboziarnista, świeżo mielony czarny pieprz
- 4 łodygi świeżego tymianku i/lub oregano
- 1/2 torebki szpinaku baby
Sposób przyrządzania steku wołowego:
1. Opłucz mięso i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Posyp je z obu stron solą i pieprzem. Odstaw.
2. Rozgrzej mocno żeliwną patelnię z grubym dnem na średnim ogniu. Skrop ją oliwą, rozprowadź ją na całej powierzchni i połóż mięso. Smaż z jednej strony, aż zbrązowieje – 5-6 minut.
3. Obróć stek na drugą stronę i przesuń go ze środka patelni na jej brzeg. W wolnym miejscu po drugiej stronie patelni roztop masło, wrzuć posiekane zioła i czosnek. Zamieszaj. By uzyskać średni stopień wysmażenia, trzymaj stek na patelni ok. 4 minut.
4. Przełóż stek z patelni na folię aluminiową, dodaj 2 łyżki sosu, zawiń i odstaw na kilka minut. Odlej trochę tłuszczu i wsyp szpinak. Wymieszaj i przykryj na 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
Czas na smak
Polewanie steku sosem własnym sprawia, że mięso ma intensywniejszy smak oraz jest ładniej i równomierniej opieczone.

1. Po odwróceniu steku na drugą stronę przesuń go na brzeg patelni. Pod ręką zgromadź to, co doda mięsu aromatu – zmiażdżone ząbki czosnku, gałązki tymianku lub rozmarynu, ziarenka pieprzu.

2 Chwytając rączkę rękawicą kuchenną lub ścierką tak przechyl patelnię, aby skwierczący sos znalazł się po jednej stronie. Dodaj masło i aromatyczne dodatki.
-77e4807a0e8500c670f6226315aa328f.jpg)
3. Dużą łyżką zbierz sos z patelni i polewaj nim stek, aż mięso nim nasiąknie. Po zdjęciu mięsa z patelni przełóż je na aluminiową folię, dodaj jeszcze 1-2 łyżki sosu, zawiń i odstaw na 2-3 minuty.
Łatwiejszy szpinak
Nie musisz przygotowywać szpinaku osobno. Wystarczy, że przełożysz stek na deskę do krojenia, odlejesz z patelni większość tłuszczu i wrzucisz na nią pół paczki szpinaku (wcześniej usuwając z niego zdrewniałe części). Podgrzewaj liście na średnim ogniu, stale je mieszając, aż ściemnieją i zmiękną. Sos z patelni nada im dodatkowego smaku. Na koniec dopraw je solą i świeżo zmielonym pieprzem.