Ciasto to podstawa
Dobre ciasto to sekret smacznej pizzy. Zobacz, jak je zrobić.
Składniki (na sześć porcji):
- 375 g mąki
- 7 g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 6 łyżek passaty
- Dodatki do wyboru
Sztuka mieszania
Wymieszaj w dużej misce mąkę, drożdze i sól, dodaj 225 ml letniej wody oraz oliwę.
Sztuka ugniatania
Rozwałkuj ciasto na pokrytej mąką płaskiej powierzchni i ugniataj przez 10 minut, aż będzie sprężyste i elastyczne. Przełóż je do posmarowanej oliwą miski i odstaw w gorące miejsce na godzinę, aż ciasto urośnie dwukrotnie.
Sztuka wałkowania
Podgrzej piekarnik do 23O oC, pokrój ciasto na sześć równych części i każdą rozwałkuj na koło o średnicy ok. 15-20 cm.
Sztuka dekorowania
Rozprowadź na każdym krążku 1 łyżkę passaty i dodaj taki ser, jaki lubisz. Na to połóż warzywa i mięso (szynkę parmeńską dodaje się po pieczeniu) i posyp szczyptą ziół. Piecz przez 12 minut. Gotowe!