Przepis na idealną pizzę według MH

Zamawiasz na dowóz, bo: ciasto za trudne do zrobienia? Składników brak? Skończ ściemniać. Idealna pizza składa się z 6 elementów. Skorzystaj z poradnika MH i dobierz ich właściwe kombinacje.

pizza fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Ciasto to podstawa

Dobre ciasto to sekret smacznej pizzy. Zobacz, jak je zrobić.

Składniki (na sześć porcji):

  • 375 g mąki
  • 7 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 6 łyżek passaty
  • Dodatki do wyboru 

Sztuka mieszania

Wymieszaj w dużej misce mąkę, drożdze i sól, dodaj 225 ml letniej wody oraz oliwę. 

Sztuka ugniatania

Rozwałkuj ciasto na pokrytej mąką płaskiej powierzchni i ugniataj przez 10 minut, aż będzie sprężyste i elastyczne. Przełóż je do posmarowanej oliwą miski i odstaw w gorące miejsce na godzinę, aż ciasto urośnie dwukrotnie. 

Sztuka wałkowania

Podgrzej piekarnik do 23O oC, pokrój ciasto na sześć równych części i każdą rozwałkuj na koło o średnicy ok. 15-20 cm. 

Sztuka dekorowania

Rozprowadź na każdym krążku 1 łyżkę passaty i dodaj taki ser, jaki lubisz. Na to połóż warzywa i mięso (szynkę parmeńską dodaje się po pieczeniu) i posyp szczyptą ziół. Piecz przez 12 minut. Gotowe!

pizza fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Ciasto

Wybierz ciasto z mąki razowej z pełnego przemiału. Zawiera więcej błonnika, który pęcznieje w brzuchu i sprawia, że szybko znika uczucie głodu. Błonnik dodatkowo korzystnie wpływa na trawienie. Jeśli lubisz eksperymenty, zamiast mąki pszennej możesz użyć żytniej lub orkiszowej.

Ser: mozzarella, ricotta, mascarpone, grana padano, gorgonzola

Możesz wybierać spośród najróżniejszych składników. Spróbuj łączyć je ze sobą, np. mozzarellę z odrobiną ricotty (która nie ma zbyt dużo tłuszczu, przez co nie roztapia się tak ładnie na pizzy). Dodaj też drobno siekany czosnek.

Mięso lub ryba: kurczak, krewetki, anchois, szynka parmeńska, łosoś

W krewetkach jest mało tłuszczu, a łosoś ma dużo kwasów tłuszczowych omega-3, ale żeby zaspokoić głód, potrzebujesz jak największej dawki białka. Dlatego na pizzy najlepiej sprawdzi się kurczak. Pokrój go na drobne kawałki, żeby się upiekł.

Zioła: oregano, majeranek, świeża bazylia, pietruszka czy rozmaryn

Oregano czy majeranek syp na pizzę przed pieczeniem, a świeże zioła nakładaj już po wyjęciu jej z piekarnika. Zasady są następujące: bazylia dobrze komponuje się z śródziemnomorskimi smakami, pietruszka z tłustą rybą, zaś rozmaryn z szynką parmeńską.

Dekory: oliwa extra vergine, płatki chili, rukola, suszone pomidory, papryczki jalapeño

Chili przyspieszy Twój metabolizm, a oliwa z oliwek pomoże przyswoić zawarty w sosie pomidorowym likopen – przeciwutleniacz chroniący organizm przed rakiem. Odrobina rukoli to dodatkowa dawka błonnika.

Warzywa: oliwki, różne rodzaje papryki, szpinak, biała lub czerwona cebula, karczochy

Dobrze dobrany zestaw warzyw może zmienić zwykłą pizzę w prawdziwe dzieło sztuki. Świetnie pasują do siebie np. czerwona papryka i szpinak. Z kolei karczochy to spora dawka błonnika, dzięki któremu pokonasz głód.

MH Dieta 2012

Zobacz również:
REKLAMA