Ciasto
Wybierz ciasto z mąki razowej z pełnego przemiału. Zawiera więcej błonnika, który pęcznieje w brzuchu i sprawia, że szybko znika uczucie głodu. Błonnik dodatkowo korzystnie wpływa na trawienie. Jeśli lubisz eksperymenty, zamiast mąki pszennej możesz użyć żytniej lub orkiszowej.
Ser: mozzarella, ricotta, mascarpone, grana padano, gorgonzola
Możesz wybierać spośród najróżniejszych składników. Spróbuj łączyć je ze sobą, np. mozzarellę z odrobiną ricotty (która nie ma zbyt dużo tłuszczu, przez co nie roztapia się tak ładnie na pizzy). Dodaj też drobno siekany czosnek.
W krewetkach jest mało tłuszczu, a łosoś ma dużo kwasów tłuszczowych omega-3, ale żeby zaspokoić głód, potrzebujesz jak największej dawki białka. Dlatego na pizzy najlepiej sprawdzi się kurczak. Pokrój go na drobne kawałki, żeby się upiekł.
Zioła: oregano, majeranek, świeża bazylia, pietruszka czy rozmaryn
Oregano czy majeranek syp na pizzę przed pieczeniem, a świeże zioła nakładaj już po wyjęciu jej z piekarnika. Zasady są następujące: bazylia dobrze komponuje się z śródziemnomorskimi smakami, pietruszka z tłustą rybą, zaś rozmaryn z szynką parmeńską.
Dekory: oliwa extra vergine, płatki chili, rukola, suszone pomidory, papryczki jalapeño
Chili przyspieszy Twój metabolizm, a oliwa z oliwek pomoże przyswoić zawarty w sosie pomidorowym likopen – przeciwutleniacz chroniący organizm przed rakiem. Odrobina rukoli to dodatkowa dawka błonnika.
Warzywa: oliwki, różne rodzaje papryki, szpinak, biała lub czerwona cebula, karczochy
Dobrze dobrany zestaw warzyw może zmienić zwykłą pizzę w prawdziwe dzieło sztuki. Świetnie pasują do siebie np. czerwona papryka i szpinak. Z kolei karczochy to spora dawka błonnika, dzięki któremu pokonasz głód.
MH Dieta 2012
Komentarze