Składniki na 4 porcje:
• ¼ szklanki posiekanych zielonych oliwek bez pestek
• 2 duże łyżki kaparów
• 1 opakowanie małych pomidorków, pokrojonych w ćwiartki
• 1 garść posiekanej zielonej pietruszki
• sok z jednej cytryny
• ¼ szklanki oliwy z oliwek
• świeże lub marynowane papryczki chili (chyba że zdobędziesz jalapeño)
• 4 średnie filety halibuta
Sposób przygotowania:
Minuty 0-5. Przygotuj salsę. Rozgrzej piekarnik w opcji „grill” do około 120 stopni. W żaroodpornym naczyniu wymieszaj: oliwki, kapary, pomidorki, natkę pietruszki, sok z limonki, oliwę z oliwek oraz czerwone papryczki.
Minuty 6–15. Odpowiednio zapakuj rybę. Przygotuj cztery arkusze folii aluminiowej, tak by każdy z nich po zgięciu na pół dobrze przykrywał rybę z każdej strony. Następnie posyp fileta odrobiną soli i wmasuj w niego salsę. Potem zagnij folię na wszystkich bokach. W ten sam sposób przygotuj 4 porcje.
Minuty 16–25. Upiecz rybę. Każdą z 4 porcji umieść na ruszcie. Temperatura w piekarniku powinna wynosić około 180 stopni. Piecz od 10 do 15 minut. Ryba powinna być podana w wysokiej temperaturze, dlatego otwórz folię dopiero przed samym jedzeniem.
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
• Energia 320 kcal
• Białko 35 g
• Węglowodany 5 g
• Tłuszcz 18 g
MH 10/12