Przepis na halibuta pieczonego w folii

Szukasz pomysłu na zdrowy obiad? Pieczony halibut z warzywami to danie idealne dla każdego fana ryb, który ceni sobie wykwintny smak i delikatność szlachetnego białego mięsa. Dzięki swojej niskokaloryczności, jest to także posiłek idealny dla osób, które chcą schudnąć.

halibut Travis Rathbone
fot. Travis Rathbone

Składniki na 4 porcje:   

¼ szklanki posiekanych zielonych oliwek bez pestek

2 duże łyżki kaparów

1 opakowanie małych pomidorków, pokrojonych w ćwiartki

1 garść posiekanej zielonej pietruszki

sok z jednej cytryny

¼ szklanki oliwy z oliwek

świeże lub marynowane papryczki chili (chyba że zdobędziesz jalapeño)

4 średnie filety halibuta  

Sposób przygotowania:

Minuty 0-5. Przygotuj salsę. Rozgrzej piekarnik w opcji „grill” do około 120 stopni. W żaroodpornym naczyniu wymieszaj: oliwki, kapary, pomidorki, natkę pietruszki, sok z limonki, oliwę z oliwek oraz czerwone papryczki.

Minuty 6–15. Odpowiednio zapakuj rybę. Przygotuj cztery arkusze folii aluminiowej, tak by każdy z nich po zgięciu na pół dobrze przykrywał rybę z każdej strony. Następnie posyp fileta odrobiną soli i wmasuj w niego salsę. Potem zagnij folię na wszystkich bokach. W ten sam sposób przygotuj 4 porcje.

Minuty 16–25. Upiecz rybę. Każdą z 4 porcji umieść na ruszcie. Temperatura w piekarniku powinna wynosić około 180 stopni. Piecz od 10 do 15 minut. Ryba powinna być podana w wysokiej temperaturze, dlatego otwórz folię dopiero przed samym jedzeniem.

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

• Energia 320 kcal

• Białko 35 g

• Węglowodany 5 g

• Tłuszcz 18 g

MH 10/12

Zobacz również:
REKLAMA