Zmiksuj ciecierzycę z puszki, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz cayenne – właśnie zrobiłeś hummus. To jedno z najzdrowszych dań świata – zalecane przez diabetologów, onkologów i kardiologów. Do tego bardzo smaczne.
Departament Smaku MH sugeruje: gulaszu spróbuj ze szklanką zimnego, ciemnego piwa. Guinness się nada.
Składniki na 4 porcje:
• ½ łyżki oliwy
• 2 kiełbaski chorizo
• 1 duża posiekana cebula
• 2 posiekane ząbki czosnku
• ¼ łyżeczki płatków chili
• 1 łyżeczka wędzonej papryki
• 2 łyżki przecieru pomidorowego
• ½ kg ziemniaków
• 2 liście laurowe
• 1½ szklanki bulionu drobiowego
• 2 puszki ciecierzycy
• sól, pieprz
• paczka szpinaku baby
Sposób przygotowania:
Minuty 1-5. Podsmaż chorizo. Rozgrzej oliwę w dużej, głębokiej patelni lub w garnku. Wrzuć plasterki chorizo i smaż, aż lekko zbrązowieją – ok. 5 minut. Przełóż kiełbasę do miski.
Minuty 6-25. Zajmij się warzywami. Na tę samą patelnię wrzuć cebulę, czosnek, płatki chili i posyp papryką. Smaż ok. 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy, smaż jeszcze kilka minut. Wsyp pokrojone w kostkę ziemniaki, wrzuć liść i zalej bulionem. Gotuj ok. 10 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Minuty 26-30. Dokończ gulasz. Dodaj odsączoną ciecierzycę i gotuj kolejne 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wyciągnij z gulaszu liście laurowe, wsyp chorizo i szpinak. Zamieszaj i gotuj jeszcze kilka minut.
Wartości odżywcze: energia 505 kcal, tłuszcze 15 g, białko 25 g, węglowodany 67 g (12 g błonnik)
Jak spalić kalorie z gulaszu?
Z chorizo większość tłuszczu wytopiła się na patelni, ale jednak trochę zostało. Do roboty!
• Rower - powinieneś 54 minuty pojeździć.
• Bieganie - wybiegasz nadwyżkę w 58 minut.
• Pływanie - 42 minuty w basenie i z głowy.
• Skakanka - poskacz przez 33 minuty
MH 12/13