[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Przepis na gulasz z chorizo, ciecierzycą i szpinakiem

Dwa źródła dobroczynnego białka przygotowane w hiszpańskim stylu, dostarczą Ci energię i aminokwasy, które pozwolą zregenerować mięśnie po każdym, nawet najcięższym treningu. Do smaku możesz dodać domowej roboty hummus - voila!

gulasz z chorizo i ciecierzycą fot. Charles Masters
Zmiksuj ciecierzycę z puszki, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz cayenne – właśnie zrobiłeś hummus. To jedno z najzdrowszych dań świata – zalecane przez diabetologów, onkologów i kardiologów. Do tego bardzo smaczne. 

Departament Smaku MH sugeruje: gulaszu spróbuj ze szklanką zimnego, ciemnego piwa. Guinness się nada.

REKLAMA

Składniki na 4 porcje:

½ łyżki oliwy

2 kiełbaski chorizo

1 duża posiekana cebula

2 posiekane ząbki czosnku

¼ łyżeczki płatków chili

1 łyżeczka wędzonej papryki

2 łyżki przecieru pomidorowego

½ kg ziemniaków

2 liście laurowe

1½ szklanki bulionu drobiowego

2 puszki ciecierzycy

sól, pieprz

paczka szpinaku baby

Sposób przygotowania:

Minuty 1-5. Podsmaż chorizo. Rozgrzej oliwę w dużej, głębokiej patelni lub w garnku. Wrzuć plasterki chorizo i smaż, aż lekko zbrązowieją – ok. 5 minut. Przełóż kiełbasę do miski.

Minuty 6-25. Zajmij się warzywami. Na tę samą patelnię wrzuć cebulę, czosnek, płatki chili i posyp papryką. Smaż ok. 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy, smaż jeszcze kilka minut. Wsyp pokrojone w kostkę ziemniaki, wrzuć liść i zalej bulionem. Gotuj ok. 10 minut, aż ziemniaki zmiękną.

Minuty 26-30. Dokończ gulasz. Dodaj odsączoną ciecierzycę i gotuj kolejne 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wyciągnij z gulaszu liście laurowe, wsyp chorizo i szpinak. Zamieszaj i gotuj jeszcze kilka minut.

Wartości odżywcze: energia 505 kcal, tłuszcze 15 g, białko 25 g, węglowodany 67 g (12 g błonnik)

Jak spalić kalorie z gulaszu?

Z chorizo większość tłuszczu wytopiła się na patelni, ale jednak trochę zostało. Do roboty!

Rower - powinieneś 54 minuty pojeździć.

Bieganie - wybiegasz nadwyżkę w 58 minut.

Pływanie - 42 minuty w basenie i z głowy.

Skakanka - poskacz przez 33 minuty 

MH 12/13

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij