[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis na gulasz wieprzowy salsa verde

Syci i rozgrzewa – prosto z Chile wieprzowy gulasz z ziemniakami i słynnym sosem salsa verde. Gotuje się dość długo, ale robota jest banalna i warto zaczekać, by zaskoczyć kumpli. Gwarantujemy, że umili każde weekendowe spotkanie z przyjaciółmi.

gulasz fot. Slawomir Fajer, 2015, shutterstock.com
Składniki na 4 porcje:

1 kg gulaszowego mięsa wieprzowego

1 łyżka oleju

sól, świeżo zmielony czarny pieprz

10 małych ziemniaków

250 ml bulionu drobiowego

300 ml sosu salsa verde

1 zielona papryka

8 tortilli

1 duża cebula

REKLAMA

Bez względu na rodzaj użytych ziemniaków – nie obieraj ich, a tylko umyj. W skórce znajdziesz dodatkowe białko, błonnik oraz minerały, które zagęszczą sos i dodadzą mu smaku.

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej olej w dużym garnku, najlepiej w brytfannie. Wrzuć mięso pokrojone w 2,5-cm. kostki i obsmaż ze wszystkich stron. Posyp solą i pieprzem. Staraj się, by boki zostały skarmelizowane, ale środek pozostał surowy.

2. Wlej bulion drobiowy i drewnianą szpatułką zdrap wszystko to, co przywarło do dna i boków garnka podczas smażenia. Dodaj sos salsa verde, grubo posiekaną cebulę i duże kawałki papryki.

3. Jeżeli użyłeś naczynia żaroodpornego, wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i gotuj 2 godziny. Dorzuć umyte ziemniaki 45 minut przed końcem. Jeżeli gotujesz w garnku, to musisz liczyć 4 godziny, aż mięso całkowicie zmięknie.

Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, a ziemniaki dorzuć 40 minut przed końcem. Podawaj w miseczkach z kukurydzianą tortillą do przegryzania.

Wartości odżywcze dla 1 porcji:  450 kcal, białko 28 g, tłuszcze 27 g, węglowodany 22 g, błonnik 2 g

MH 12/10

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij