• 1 kg gulaszowego mięsa wieprzowego
• 1 łyżka oleju
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz
• 10 małych ziemniaków
• 250 ml bulionu drobiowego
• 300 ml sosu salsa verde
• 1 zielona papryka
• 8 tortilli
• 1 duża cebula
Bez względu na rodzaj użytych ziemniaków – nie obieraj ich, a tylko umyj. W skórce znajdziesz dodatkowe białko, błonnik oraz minerały, które zagęszczą sos i dodadzą mu smaku.
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej olej w dużym garnku, najlepiej w brytfannie. Wrzuć mięso pokrojone w 2,5-cm. kostki i obsmaż ze wszystkich stron. Posyp solą i pieprzem. Staraj się, by boki zostały skarmelizowane, ale środek pozostał surowy.
2. Wlej bulion drobiowy i drewnianą szpatułką zdrap wszystko to, co przywarło do dna i boków garnka podczas smażenia. Dodaj sos salsa verde, grubo posiekaną cebulę i duże kawałki papryki.
3. Jeżeli użyłeś naczynia żaroodpornego, wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i gotuj 2 godziny. Dorzuć umyte ziemniaki 45 minut przed końcem. Jeżeli gotujesz w garnku, to musisz liczyć 4 godziny, aż mięso całkowicie zmięknie.
Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, a ziemniaki dorzuć 40 minut przed końcem. Podawaj w miseczkach z kukurydzianą tortillą do przegryzania.
Wartości odżywcze dla 1 porcji: 450 kcal, białko 28 g, tłuszcze 27 g, węglowodany 22 g, błonnik 2 g
MH 12/10
Komentarze