[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis na gulasz wieprzowy salsa verde

Syci i rozgrzewa – prosto z Chile wieprzowy gulasz z ziemniakami i słynnym sosem salsa verde. Gotuje się dość długo, ale robota jest banalna i warto zaczekać, by zaskoczyć kumpli. Gwarantujemy, że umili każde weekendowe spotkanie z przyjaciółmi.

gulasz fot. Slawomir Fajer, 2015, shutterstock.com
Składniki na 4 porcje:

1 kg gulaszowego mięsa wieprzowego

1 łyżka oleju

sól, świeżo zmielony czarny pieprz

10 małych ziemniaków

250 ml bulionu drobiowego

300 ml sosu salsa verde

1 zielona papryka

8 tortilli

1 duża cebula

Bez względu na rodzaj użytych ziemniaków – nie obieraj ich, a tylko umyj. W skórce znajdziesz dodatkowe białko, błonnik oraz minerały, które zagęszczą sos i dodadzą mu smaku.

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej olej w dużym garnku, najlepiej w brytfannie. Wrzuć mięso pokrojone w 2,5-cm. kostki i obsmaż ze wszystkich stron. Posyp solą i pieprzem. Staraj się, by boki zostały skarmelizowane, ale środek pozostał surowy.

2. Wlej bulion drobiowy i drewnianą szpatułką zdrap wszystko to, co przywarło do dna i boków garnka podczas smażenia. Dodaj sos salsa verde, grubo posiekaną cebulę i duże kawałki papryki.

3. Jeżeli użyłeś naczynia żaroodpornego, wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i gotuj 2 godziny. Dorzuć umyte ziemniaki 45 minut przed końcem. Jeżeli gotujesz w garnku, to musisz liczyć 4 godziny, aż mięso całkowicie zmięknie.

Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, a ziemniaki dorzuć 40 minut przed końcem. Podawaj w miseczkach z kukurydzianą tortillą do przegryzania.

Wartości odżywcze dla 1 porcji:  450 kcal, białko 28 g, tłuszcze 27 g, węglowodany 22 g, błonnik 2 g

MH 12/10

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij